Slovenija
32 ogledov

EU drvi v Evropo dveh hitrosti

David Cameron Reuters
Voditelji članic EU so v več kot osmih urah pogajanj dosegli dogovor o fiskalnem paktu za zaostritev proračunske discipline v območju evra, ki bo medvladni sporazum 17 članic območja evra in za zdaj še šestih držav brez evra. Pahor: "Brez evra ni EU."

Novo fiskalno pravilo bo vsebovalo šest ključnih gradnikov. Proračuni članic evrskega območja naj bi bili tako po novem "načeloma uravnoteženi", pri čemer bodo države smele primanjkljaj beležiti le v izjemnih gospodarskih razmerah.

Strukturni primanjkljaj na letni ravni tako ne sme preseči 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). V osnutku je pri tem napisano, da imajo lahko države, katerih dolg je občutno pod 60 odstotkov BDP, višje strukturne primanjkljaje.

Manj pridne države bodo kaznovane

Fiskalno pravilo naj bi članice v pravne sisteme vnesle skozi ustave ali na enakovredni ravni, za nadzor nad prenosom tega pravila v nacionalne pravne rede naj bi bdelo Sodišče EU. V primeru, ko bi članica presegla primanjkljaj v višini treh odstotkov BDP, naj bi tako sledile posledice.

Evropska komisija bi tako lahko zahtevala nov osnutek proračuna in podala mnenje, ki bi jih po potrebi predstavila nacionalnemu parlamentu, ter zahtevala rednejše poročanje in dodatne informacije. Ob resnih primerih nespoštovanja pravil bi lahko terjala tudi spremembe proračunskih predlogov.

Pahor bo sklical sestanek

Z dogovorom je zadovoljna nemška kanclerka Angela Merkel, saj bo ta po njenem mnenju okrepil verodostojnost evra. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je potrdil, da dogovor na ravni celotne sedemindvajseterice ni uspel zaradi zahtev Londona, ki so bile nesprejemljive.

Britanski premier David Cameron je medtem poudaril, da je bila odločitev o opustitvi pogajanj glede sprememb pogodbe EU "težka, a dobra", saj si Velika Britanija ni uspela izboriti zadostnih varovalk. Takšna odločitev sicer vse bolj poglablja t. i. Evropo dveh hitrosti. Cameron je zatrdil, da na pravila preprosto ni mogel pristati, partnericam pa želi vse dobro v območju evra.

Slovenski premier, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor, pa je po koncu vrha EU izrazil prepričanje, da je oblikovanje nacionalnega konsenza za prizadevanje za članstvo Slovenije v fiskalni uniji podobno pomembno, kot je bilo v času osamosvojitve. Pri tem je izpostavil pomen sprejetja interventnega zakona in zakona o javnih financah. Tu bo po njegovem pomembna vloga bodočega mandatarja, pri čemer pa bi mu morali vsi pomagati. To je nujno, da Slovenija ohrani sloves države z razmeroma sprejemljivim proračunskim primanjkljajem in brez težav z dolgovi. V zakonu o javnih financah mora biti po njegovem zato zapisano zlato pravilo, ki določa omejitve, potrebne za zagotavljanje uravnoteženega proračuna.

Pahor bo sicer v prihodnjem tednu sklical predsednike vseh parlamentarnih strank, ki so bile izvoljene na letošnjih volitvah, da bi se skupaj pogovorili o tem, kako se pripraviti na izzive, ki nas čakajo prihodnjem leto. To bo po njegovem zagotovo prelomno tako za evro kot za EU.

Van Rompuy in Barroso o trdni zvezi za evro

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je prepričan, da je široka podpora fiskalnemu paktu, ki se mu je pripravljeno pridružiti tudi devet držav, ki niso članice območja evra, močan signal trdnosti pakta. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso pa je rezultat označil kot impresiven in kot zelo močno pravno zavezo.

Po njujem mnenju sicer sprejeta oblika ni bila tisto, kar bi si najbolj želela - prizadevala sta si namreč za spremembo pogodbe EU oziroma celo za ukrepanje v okviru obstoječega pravnega reda, a ker soglasje zaradi nesprejemljivih zahtev Velike Britanije ni bilo mogoče, so se voditelji odločili za alternativo.

Barroso je ob tem prepričan, da je tokratni vrh EU dokaz, da voditelji evro vidijo kot skupno evropsko dobrino in kot nepovraten projekt, za njegov obstoj pa so pripravljeni storiti vse, kar je mogoče.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 14:46 09.december 2011.

    Ja kaj se ima tu sploh za debatirati. Merklovi vsaka čast, to bi morala narediti že pred 5 leti in danes, ne bi bilo kar je. V čem bi naši politiki vodili raspravo . Mogoče o tem , da zapustimo ...prikaži večo € in si gremo tiskat svoj denar, da bi zadovoljili požrešnost državnega aparata in ohranjanje njihovih stolčkov z dotiskavanjem in inflacijo ! Pahor, zato si tudi zgubil volitve, ker se greš pri vsaki stvari igrati demokrata. Dej zdaj , ko si na koncu mandata , mej jajca in podpiš pristop in obvezo sam!