Slovenija
32 ogledov

EU: Marca 1,4-odstotna inflacija

null Žurnal24 main
Države območja evra so marca na letni ravni zabeležile 1,4-odstotni dvig cen, je v drugi oceni sporočil evropski statistični urad Eurostat.

To je za 0,1 odstotne točke manj od prve ocene. Celotna EU je zabeležila 1,9-odstoten dvig cen. V Sloveniji je bila letna inflacija marca 1,8-odstotna.

Podatki Eurostata potrjujejo nepričakovano ostro zvišanje inflacije v državah z evrom, ki so februarja beležile 0,9-odstotno, januarja pa enoodstotno inflacijo. Analitiki so sicer pričakovali bolj zmerno rast inflacije na ravni 1,2 odstotka.

Stopnja inflacije se je tudi precej približala srednjeročnemu cilju Evropske centralne banke, ki si želi inflacije blizu, vendar nekoliko pod dvema odstotkoma.

V Sloveniji so se cene marca na letni ravni zvišale za 1,8 odstotka, na mesečni pa za odstotek.

Celotna EU je marca na letni ravni zabeležila 1,9-odstotno inflacijo, kar je bilo za 0,4 odstotne točke več kot februarja in za 0,2 odstotne točke več kot januarja. Mesečna stopnja inflacije v območju evra je bila marca 0,9 odstotka, v sedemindvajseterici pa 0,7 odstotka.

K letni inflaciji so v območju evra največ prispevale cene transporta, ki so se zvišale za 6,1 odstotka, alkohola in tobačnih izdelkov (štirje odstotki), mešanega blaga in storitev ter izobraževanja (vsi 1,8 odstotka). Cene so se znižale v skupinah hrana (0,6 odstotka), komunikacije (0,3 odstotka) ter oblačila (0,1 odstotka).

V mesečni primerjavi so se najbolj zvišale cene v skupinah oblačila (7,6 odstotka), transport (1,5 odstotka), stanovanje in gospodinjska oprema (0,5 odstotka), medtem ko so cene v skupinah zdravstvo in izobraževanje ostale enake, le rahlo pa so se zvišale v skupinah alkohol in tobak, rekreacija in kultura ter hoteli in restavracije (0,1 odstotka).

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.