Slovenija
7 ogledov

EU s kar 3,4-odstotno inflacijo

Na letni ravni se slovenska inflacija počasi znižuje. Žurnal24 main
Sloveniji, ki je s 6,4-odstotno letno inflacijo na samem vrhu inflacijske lestvice držav evroobmočja, je lahko v "tolažbo" rekordno visoka, kar 3,4-odstotna letna inflacija na območju Evropske unije (EU).

Tudi v tistih državah, ki uporabljajo skupno evropsko valuto evro, je letna inflacija zelo visoka, in sicer 3,3-odstotna. Še pred enim letom je znašala 1,8 odstotka, na območju celotne EU pa 2,1 odstotka.

Hrana in energenti dvigajo cene
Po podatkih Eurostata (Statističnega urada Evropske unije) se lahko z najnižjo inflacijo pohvalijo na Malti (1,2 odstotka) in Nizozemskem (1,7 odstotka) ter na Danskem, v Franciji, na Finskem in Švedskem (po 1,9 odstotka). Na drugi, manj slavni strani pa so Latvija (11,6 odstotka), Bolgarija (8,6 odstotka) in Estonija (7,8 odstotka).

Trendu visoke inflacije po navedbah Eurostata botrujejo visoke cene hrane, energentov in izobraževanja. V nekoliko manjšem obsegu izkazujejo negativni vpliv tudi cene gostinskih, kulturnih in rekreacijskih storitev ter cene oblačil.

Nezadovoljstvo nad visoko inflacijo je izrazila tudi Evropska centralna banka, ki si želi višino inflacije omejiti na približno dva odstotka. V ta namen bi sicer lahko zvišala obrestne mere, vendar bi to prizadelo evropsko gospodarsko konjunkturo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.