Slovenija
22 ogledov

EU: Slovenci za hiše, a kaj, ko puščajo

Povprečno v sedemindvajseterici v hišah živi vsega 23 odstotkov prebivalcev, 41, Žurnal24 main
Slovenci smo v EU rekorderji po ljubezni do hiš, saj v njih biva kar 68,7 odstotkov anketirancev. A smo hkrati tudi rekorderji po slabih bivanjskih razmerah v hišah in stanovanjih.

Po najnovejših podatkih Eurostata v stanovanjih biva 27 odstotkov Slovencev, v tako imenovanih dvojčkih pa vsega 3,9 odstotka, kar je oboje med najnižjimi deleži v sedemindvajseterici.

Kljub visokemu deležu glede bivanja v hišah pa smo na visokem osmem mestu glede na podatek o pomanjkanju prostora, saj je kar 38 odstotkov Slovencev izjavilo, da živijo v prenaseljenem stanovanju oziroma hiši. Najslabše se sicer godi Latvijcem, saj se jih stiska kar 57,7 odstotka.

Celotna raziskava je dostopna TUKAJ.

Slovenci smo na samem vrhu lestvice še v dveh parametrih. Največ, kar 30,6 odstotka vprašanih je izjavilo, da imajo njihove hiše ali stanovanja težave s puščanjem strehe, vlago ali slabimi okni. Daleč največ Slovencev (15 odstotkov) je tudi odgovorilo, da so njihova stanovanja oziroma hiše v notranjosti preslabo osvetljene.

Smo pa na nasprotnem delu lestvice glede na podatek o straniščih in kopalnicah, ki jih znotraj stanovanja oziroma hiše nima le 0,6 odstotka vprašanih. V Romuniji je takih 42,5 oziroma 41,2 odstotka domovanj anketiranih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.