Slovenija
24 ogledov

EU zavira slabo banko

Slaba banka Anže Petkovšek
Evropska komisija kljub napovedim še ni odobrila prenosa terjatev NLB na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) oziroma tako imenovano slabo banko.

Finančni strokovnjaki iz direktorata Evropske komisije za konkurenco namreč še opravljajo pregled terjatev, pri čemer posebno pozornost namenjajo temu, da pri tem ne bi prišlo do nedovoljene državne pomoči.

Želijo jasno sliko

"Direktorat Evropske komisije za konkurenco želi zato najprej dobro spoznati celotno sliko bančnih terjatev za prenos in nato sprejeti odločitve za nadaljevanje procesa prenosa. Njen cilj je imeti pred prvim prenosom povsem jasno sliko, koliko in na kakšen način bo posamezna banka prejela državne pomoči," so pojasnili v DUTB.

Kot so dodali, je do takrat možen le prenos premoženja po tržnih cenah. Te so zaradi sedanjih zahtevnih tržnih razmer nizke. NLB pa po drugi strani pričakuje, da bo svoje premoženje prodala po transferni ceni, kot to omogoča zakon, kar bi pripomoglo k ureditvi njenega sedanjega položaja.

V tem paketu sto milijonov evrov

V teh dneh torej poteka dogovarjanje med vsemi akterji o ustreznem pilotnem primeru prenosa. V DUTB so spomnili, da skupaj z vlado in NLB želijo nadaljevati procese najhitreje, kot je mogoče, ob pogoju, da so istočasno izpolnjeni vsi strokovni standardi. V tem paketu naj bi iz NLB prenesli za okoli 100 milijonov evrov slabih terjatev.

V. d. izvršnega direktorja DUTB Torbjörn Mansson je za Radio Slovenija dejal, da je glede pilotnega prenosa zelo optimističen. "Sem zelo optimističen in upam, da se bo to zgodilo še ta teden oz. kmalu."

Komentarjev 3
  • Darko 08:57 03.julij 2013.

    EU zavira slabo banko. Ma kakšen slaboumen naslov.NIČ NE ZAVIRA, ampak kontrolira, da ne bi preveč pametovali naši vrli socialistični vladarji.

  • mrki 07:43 03.julij 2013.

    nič ful čudno , so mislili Čufer & comp , spet malo nategnt EU , pa jim to ne bo ratalo - to je Jelovica !!!

  • macko 16:46 02.julij 2013.

    ful čudno....