Slovenija
11 ogledov

Evri, prisluhi in aretacije

Žurnal24 main
Aretacije Zidarja, Tovšakove in Črnigoja pred kamerami. Ovadbe: Podkupovanje! Bitka za kontrolni stolp na brniškem letališču. Šrot: Janša bi me zaprl!

Aretacije. Prizor, kot ga še ni bilo: eden izmed najmočnejših ljudi v državi obkrožen s policisti izstopa iz policijskega vozila. Ivan Zidar, Hilda Tovšak in Dušan Črnigoj so bili v torek aretirani. Osumljeni so podkupovanja v poslu, ki je majhen za vsote, ki se vrtijo v gradbeništvu – gradnjo nadzornega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika, vsega 20 milijonov evrov. Poleg velike trojice so pridržali še pet ljudi.

 
 
Stolp, laži in videotrakovi
Ni še znano, kdo in kako je spodbudil preiskavo, ki se je začela lani spomladi. Vanjo je bilo vključenih 150 kriminalistov in uniformiranih policistov. Prisluškovali so najmanj šestim ljudem, tudi Zidarju in Tovšakovi. Na dan D so hkrati izvedli 29 hišnih preiskav. Na sodišče so v kar treh avtomobilih pripeljali dokumentacijo, ki so jo nabrali v preiskavi.

Kdo je dajal, kdo jemal
Osrednje ime zgodbe je Tomaž Žibert , uslužbenec Kontrole zračnega prometa Slovenije, ki naj bi Zidarju in Tovšakovi obljubil pomoč v tekmi za letališki stolp. Od Zidarja naj bi iztržil posel za svaka, ki bi v stolpu postavljal elektroinstalacije, od Tovšakove pa denar. Drugi v zgodbi nastopajo kot posredniki ali izvajalci. Odvetniki so optimistični: kazenske ovadbe ne dosegajo niti razkritij iz novinarskih dosjejev. A preiskava se širi predvsem na utajo davkov prek "slamnatih podjetij", pranje denarja in kartelno dogovarjanje med gradbinci za velike posle, plačane z javnim denarjem. Tarča: Zidar.


 
 
Gradbeni lobi in SLS
Gradbeni lobi je kadrovsko povezan z SLS. Hilda Tovšak je bila politično vplivna generalna sekretarka SKD, zdaj je članica SLS. Dejavno je podpirala kandidaturo Lojzeta Peterleta . Ivan Zidar velja za človeka z dobrimi zvezami s politiko in RKC; v devetdesetih je SCT obnavljal večino cerkva. Dušan Črnigoj je javno podpiral Lojzeta Peterleta. Stojan Zdolšek je odvetnik Pivovarne Laško, znan tudi po izjavi, da se mu Bojan Šrot zdi pravi človek za predsednika vlade Slovenije.

Se obroč oži?
Janez Janša je najprej zanikal, da bi bilo rušenje gradbenega lobija povezano z njegovo vojno napovedjo tajkunom. Naslednji dan pa je zgodbo umestil v politični kontekst z izjavo, da bo z razčiščevanjem gradbenih poslov davkoplačevalcem prihranjenih več sto milijonov evrov. Dan pozneje se je oglasil Boško Šrot, domnevno prva tarča protitajkunske vojne. "Verjamem, da si Janša želi tudi mene strpati v marico ob takem medijskem pompu! A za to ni zakonitih razlogov." Kaj je pred kamerami sporočil sicer molčeči Šrot? Na odgovor bo, pravijo naši viri, treba počakati le nekaj tednov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.