Slovenija
2 ogledov

Evro dosegel novi rekord

euro evro Žurnal24 main
Enotna evropska valuta v primerjavi z dolarjem narasla na novo rekordno vrednost. Za evro je treba tako odšteti 1,3879 dolarja.

Enotna evropska valuta evro je v primerjavi z dolarjem ponovno dosegla novo rekordno vrednost. Tako je bilo treba za evro odšteti 1,3879 dolarja, kar je za 0,027 dolarja več kot pri zadnji rekordni vrednosti 24. julija.

Dolar na najnižji vrednosti doslej

Koliko časa bo dolar še naprej izgubljal vrednost v primerjavi z evrom? © iStock

 
Dolar se tako v primerjavi z evrom zadnje tedne vrti okoli najnižje vrednosti. Na to je po mnenju analitikov v zadnjih dneh vplivalo predvsem poročilo ameriškega ministrstva za delo o padcu zaposlovanja v avgustu. Slednje naj bi bil namreč dober pokazatelj, da se kriza s trga hipotekarnih posojil seli na druge dele gospodarstva. In prav slednje naj bi bilo tudi vzrok, da naj bi po nekaterih ugibanjih ameriška centralna banka na zasedanju 18. septembra prvič po štirih letih znižala ključno obrestno mero, ki je zdaj določena pri 5,25 odstotka.

Evro močen tudi zaradi ECB-ja
Med vzroki za vrednost evra so po mnenju nekaterih analitikov tudi besede predsednika Evropske centralne banke Jeana-Claudeja Tricheta , ki je v torek dejal, da dogajanje ob težavah na ameriškem nepremičninskem trgu in okoli hipotekarnih posojil ni vplivalo na vodilne evropske banke. Po drugi strani pa analitiki omenjajo tudi govor predsednika ameriške centralne banke Bena Bernankeja , ki v torek v Nemčiji ni omenil ne napovedi o gibanjih v gospodarstvu ne obrestnih mer. To je po njihovem mnenju lahko znak, da bo banka znižala ključno obrestno mero. S to potezo bi dala novi zagon ameriškemu gospodarstvu, za katerega nekateri menijo, da se giblje na robu vstopa v obdobje recesije.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.