Slovenija
13 ogledov

Evro in nafta letita v višave

Evro leti v višave, dolar strmoglavlja v prepad. Žurnal24 main
Skupna evropska valuta evro je zaradi pešajoče ameriške konjunkture prvič v zgodovini prebila mejo 1,5 ameriškega dolarja. Sod nafte pa stane že več kot 101 dolar.

Najnovejši podatki o zaupanju potrošnikov v Združenih državah Amerike (ZDA) so bili tisti, ki so skupni evropski valuti dali zagon za preboj nadvse simbolične psihološke meje.

Pešajoča ameriška ekonomija
Conference Board, mednarodna nevladna organizacija, ki združuje številne svetovne korporacije, je v februarju izmerila najnižjo raven zaupanja ameriških potrošnikov v zadnjih petih letih. Strah pred ekonomsko recesijo ZDA je tako dosegel tudi ameriške potrošnike. Nevarnosti recesije se zaveda tudi ameriška zvezna banka Federal Reserve, ki je prejšnji mesec temeljno obrestno mero znižala na tri odstotke, da bi opotekajoči se ekonomiji zagotovila nov impulz. V prihodnje lahko pričakujemo še dodatno nižanje obrestne mere, kar bo padanje dolarja nasproti evru le še pospešilo. Na drugi strani ni nobenih kazalnikov, da bi se za podobni ukrep odločila tudi Evropska centralna banka.

Močan evro je v splošnem zelo koristen za evropske uvoznike in turiste, ki se odpravljajo na nakupovalne izlete v ZDA, neugoden pa je za izvoznike.

Tudi nafta rekordno
Nizek tečaj dolarja je ceno za sod zahodnoteksaške nafte potisnil na več kot 101 dolar, medtem ko je za sod severnomorske nafte brent treba odšteti 99 dolarjev. Trenutno na ceno nafte vpliva tudi vojaško posredovanje Turčije v Iraku, ki vzbuja strahove pred morebitnimi motnjami dobave nafte.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.