Slovenija
2 ogledov

Evro prvič nad 1,40 dolarja

Dolarju v boju z evrom ne uspe prevesiti tehtnice v svojo smer. Žurnal24 main
Evro se je povzpel do nove rekordne vrednosti; prvič v zgodovini je namreč presegel 1,40 dolarja.

Evro je med jutranjim trgovanjem v Evropi dosegel 1,4064 dolarja, nato pa se nekoliko znižal na 1,4035 dolarja. V sredo je tečaj evra dosegel največ 1,3987 dolarja.

Naslednji teden evro že 1,42 dolarja?

Preseganje te meje analitiki in trg že dlje časa vidijo kot ključno točko za utrditev položaja evra na svetovnih tečajnih trgih. Analitik pri londonski družbi CMC Markets David Jones meni, da rast evra tudi v prihodnjih dneh ne bo pojenjala, še posebej danes popoldne, ko trgovci čakajo, kaj bosta predsednik ameriške centralne banke Ben Bernanke in finančni minister Henry Paulson v kongresu povedala o ameriškem trgu hipotekarnih posojil. Po Jonesovem mnenju se bo evro zelo kmalu, če ne v tem, pa verjetno v naslednjem tednu, povzpel do 1,42 dolarja.

Evro zavira izvoz
Naraščajoč tečaj evra bi lahko zavrl izvoz, še posebej v ZDA, saj so evropski izdelki dražji za ameriške kupce. Nemško finančno ministrstvo je danes sporočilo, da močan evro zavira rast nemškega izvoza; kot je ministrstvo zapisalo v septembrskem poročilu, je "dinamika izvoza znatno nižja kot lani", kot razlog pa je navedlo rast evra glede na dolar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.