Slovenija
21 ogledov

Evropa bi brisala, ZDA objavljale

Google Reuters
Evropa spremlja, kako se bodo na zahtevo po odstranitvi osebnih podatkov z Googla odzvali v Španiji. Werro: Gre za čezatlantski spopad.

Španska agencija za varovanje osebnih podatkov je prejela 90 pritožb državljanov, ki trdijo, da imajo pravico do pozabe, in v njihovem imenu od Googla zahteva odstranitev povezav do občutljivih informacij. Primer je zdaj na sodišču in ga budno spremljajo po vsej Evropi, saj bo morda vplival na to, kako se bodo na vprašanje glede nadzora posameznikov nad informacijami, objavljenimi o njih na spletu, odzvale preostale države.

Pravica do pozabe

Ne glede na španski izid bo pravico "biti pozabljen" jeseni tehtala tudi Evropska unija. Evropska komisarka za pravosodje Viviane Reeding je z informacijami skopa, a znano je, da je odločena, da bo varuhom osebnih podatkov dala večjo moč. "Ne morem sprejeti, da posamezniki ne morejo nič storiti z njihovimi osebnimi podatki, ko so enkrat objavljeni na spletu," je dejala prejšnji mesec. Kot je dodala, je slišala argument, da večji nadzor nad objavljenimi podatki na spletu ni mogoč in naj se "Evropa navadi na to", s čimer se sama ne strinja.

Na tem področju sta Evropa in ZDA zelo vsaksebi. "Gre za čezatlantski spopad," je za The New York Times povedal Franc Werro, profesor prava na ameriški Univerzi Georgetown, ki se je rodil in rastel v Španiji. "Ko gre za zaščito pravice do zasebnosti, ti dve kulturi ne gresta v isto smer." V ZDA sodišča štejejo, da je pravica do objave resnice o nekogaršnji preteklosti nad pravico do zasebnosti, v Evropi pa stvari vidijo drugače. "Tu nimaš pravice, da karkoli rečeš o komerkoli, četudi je to res," je povedal za ameriški časnik.

Kriminalci in Street View

V Nemčiji, na primer, Wolfgang Werle in Manfred Laube, obsojena zaradi uboja nemškega igralca leta 1990, zahtevata od Wikipedie, da izbriše vnos o njima. Nemški zakoni zaradi zaščite zasebnosti dovoljujejo izbris kriminalne indentitete, ko obsojene osebe enkrat plačajo svoj dolg družbi. Odvetnik morilcev pravi, da imajo tudi kriminalci pravico do zasebnosti in da se jih "pusti pri miru".

Google je bil priča prepovedim objave fotografij na tako imenovanem Street Viewu v več evropskih državah, vključno Nemčiji, Švici in Češki republiki. V Nemčiji, kjer je sodišče odločilo, da je Street View nezakonit, je Google dovolil posameznikom in podjetjem, da svoje fotografije izbrišejo. Možnost je izkoristilo okoli 250 tisoč posameznikov in podjetij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.