Slovenija
15 ogledov

Evropa išče nove vesoljce

zemlja evropa iStock Žurnal24 main
Evropska vesoljska agencija (ESA) je v sedemnajstih državah članicah agencije objavila razpis za nove astronavte. V Esi pričakujejo, da se bo na razpis prijavilo od 20 do 50 tisoč ljudi.

Iskanje novih astronavtov se bo začelo 19. maja prek spletne strani. Po besedah vodje razpisa Michela Togninija v Evropski vesoljski agenciji pričakujejo od 20 do 50 tisoč kandidatov, ki morajo biti stari med 27 in 37 let in tekoče govorijo angleški jezik. Poleg tega pa morajo imeti kandidati tudi splošno znanje o vesolju, biti morajo čustveno stabilni in imeti sposobnost skupinskega dela.

Ženske so vabljene

 

Države članice Ese

Avstrija, Belgija, Danska, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Portugalska, Španija, Švedska, Švica in Velika Britanija.

Madžarska, Poljska, Romunija in Češka so sodelujoče države.

V del projektov Ese pa se vključuje tudi Kanada.

Tognin, nekdanji astronavt, si želi, da bi se na razpis prijavilo čim več žensk, saj je njihovo število v Esi zelo majhno. Sicer pa bo predizbor temeljil na različnih psiholoških testih in fizičnih preizkusih kandidatov, imena izbranih kandidatov pa bodo znana naslednje leto. To pa še ne pomeni, da bodo lahko novi astronavti odleteli v vesolje že na začetku novega desetletja. Kot so sporočili iz Ese, novi astronavti v vesolje ne bodo šli pred letom 2012 oziroma 2013, bodo pa v vesolju preživeli največ šest mesecev, bodisi na Mednarodni vesoljski postaji ali pa na poletu proti Luni oziroma Marsu.

Kaj je ESA?
Kot je zapisano na spletni strani agencije, je Evropska vesoljska agencija evropski izhod v vesolje. Njen namen je predvsem v dobrobit Evropejcev in drugih prebivalcev sveta ohranjati razvoj evropskih vesoljskih zmožnosti in zagotavljati naložbe v vesolje. Sicer pa gre za mednarodno organizacijo, ki združuje 17 držav, ki agenciji zagotavljajo finančna sredstva za njeno delovanje. Po podatkih iz leta 2006 je bil cel proračun Ese vreden skoraj tri milijarde evrov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.