Slovenija
238 ogledov

Evropska kartica: pripravite se na doplačila

hrvaška, morje EPA
Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja je brezplačna in jo lahko dvigne vsak zavarovanec. Pravice pa so omejene, velikokrat so potrebna doplačila.

Evropska zdravstvena kartica, ki omogoča kritje nekaterih zdravstvenih stroškov je brezplačna in jo Zavod za zdravstveno zdravje Slovenije (ZZZS) izda na podlagi obveznega zdravstvenega zavarovanja. Naročiti jo morate vsaj štiri dni pred odhodom v tujino, v poletnih mesecih pa sedem dni.Če na to pozabite, pa lahko neposredno na upravni dvignete cerifikat, ki nadomešča kartico.

Pravice, ki jih nudi evropska kartica zdravstvenega zavarovanja so omejene. Z njo lahko uveljavljate pravice do nujnih in potrebnih zdravstvenih storitev pro zdravnikih ali v zdravstvenih ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže. pri zasebnikih boste morali stroške zdravstvenih storitev kriti sami.

Zdravstveni sistemi so v različnih državah različno organizirani, kar v praksi skoraj vedno pomeni doplačilo za zdravstvene storitve.

Doplačila na Hrvaškem

Hrvaški zdravnik, ki ima sklenjeno pogodbo s Hrvaškim zavodom za zdravstveno zavarovanje (HZZO), vam ob preložitvi evropske kartice zdravstvenega zavarovanja ne bo zaračunal storitev pač pa boste morali ob vsakem obisku doplačati deset kun, torej evro in 32 centov. Zdravnik, ki spada v javno zdravstveno mrežo, mora v ambulanti imeti izobešeno obvestilo, v ordinacijah, kjer ni obvestila, boste stroške plačali sami. 
obvestilo | Avtor: ZZZS ZZZS
 
1.32 evra boste morali iz lastnega žepa dodati tudi pri zobozdravniku, deset kun oziroma 1.32 evra znaša tudi doplačilo pri vsakem receptu. V bolnišnici bodo ob predložitvi kartice zdravstvenega zavarovanja potrebovali napotnico primarnega zdravnika. Za vsak dan bivanja v bolnišnici je treba doplačati 13,22 evra. Najvišji znesek enega sprejema lahko znaša 264 evrov. Stroški reševalnih prevozov v nujnih primerih so kriti.
 

V Avstriji doplačila za recepte

V Avstriji je za zdravila na recept potrebno doplačati 4,70 evra. Če se boste zdravili v bonišnici, boste morali na dan bivanja iz lastnega žepa doplačati od osem do 15 evrov.  Ta znesek pa se zahteva le za največ 28 koledarskih dni na koledarsko leto.

Praviloma je v nujnem primeru mogoče za prevoz bolnika poklicati najbližjo bolnišnico na telefonsko številko za klic v sili 114. Ta prevoz plača pristojna bolniška blagajna zdravstvenega zavarovanja po kraju bivanja.
 

V Črni gori po bolniški list

Ob prihodu v Črno goro se je potrebno z evropsko kartico zglasiti pri pristojnem nosilcu zdravstvenega zavarovanja v kraju bivanja. Pristojni nosilec na podlagi evropske kartice izda potrdilo (bolniški list), s katerim slovenska zavarovana oseba uveljavlja nujne zdravstvene storitve pri izvajalcih zdravstvenih storitev, ki so del javne državne zdravstvene mreže v Črni gori. V tem primeru stroškov ni potrebno plačati. V primeru, da boste uveljavljali zdravstvene storitve pri izvajalcih, ki niso del javne zdravstvene mreže, morate stroške plačati sami.

V Italiji Turistična zdravstvena služba za 16 evrov

 
V Italiji so od ponedeljka do petka so zdravniški pregledi pri splošnih zdravnikih in pediatrih s pogodbo brezplačni za zavarovanca in ni potrebno plačati soudeležbe pri stroških. V poletnem času, v krajih z visokim turističnim obiskom, ustanavljamo "Turistično zdravstveno službo", ki pa iz organizacijskih razlogov zahteva za vse turiste plačilo zdravniškega pregleda, ki se giblje okoli 16 evrov. Znesek se lahko povrne, če zavarovanec predloži dokazila o plačilu svoji zavarovalnici.
 
Nekatera zdravila, ki jih predpisuje splošni zdravnik ali pediater, lekarne izdajo brezplačno (ta spadajo v kategorijo "rešuje življenje"); za nekatera druga zdravila pa je potrebno plačati soudeležbo pri stroških, za določena zdravila pa mora zavarovanec plačati polno ceno.
.
Zdravljenje v bolnici hospitalizacija v javnih bolnicah (in privatnih s pogodbo) je lahko neposredna
preko "urgence", po predložitvi evropske kartice zdravstvenega zavarovanja (ali certifikata) ali
obrazca E 112 (v primeru bolnišnice, v nasprotnem primeru pa je treba oddati obrazec E112
lokalnemu pristojnemu nosilcu zdravstvenega zavarovanjai). Pacient je lahko hospitaliziran na podlagi napotnice splošnega zdravnika. Hospitalizacija je brez lastne soudeležbe pri plačilu za storitev.
Od leta 2007 je treba plačati za urgentne storitve, ki so označene s posebno kodo. Znesek plačila zastoritev pa vsaka regija določa samostojno.
 

V Srbiji pri doplačilih veliko izjem

V Srbiji  je za zdravljenje v bolnišnici  potrebno dnevno doplačati 50 dinarjev oziroma 0,43 evra, prav toliko za  pregled in zdravljenje pri zdravniku. Za otroke do 15, oziroma vse šoloobvezne in študente doplačila ni. Prav tako zdravtstvene storitve ne doplačajo nosečnice ali porodnice do 12 meseca starosti otroka, starejši od 65 let; invalidne in duševno prizadete osebe; osebe, ki se zdravijo za infekcijami, ki jih je povzročil HIV, ali za drugimi nalezljivimi boleznimi.
 
sergeja.hadner@zurnal24.si
Komentarjev 1
  • Ferluci 15:17 12.junij 2015.

    Obvezno zdravstveno zavarovanje v tujini krije le nujno zdravljenje, za vse ostalo se je potrebno dodatno zavarovati pri eni izmed naših zavarovalnic ki imajo sklenjeno pogodbo s Corisom ali Elvio. V tem primeru doplačil ni, oziroma jih ne bi smelo biti.