Slovenija
2 ogledov

Evropski denar odvisen od enotnosti

(Foto: Živa Zakšek) Žurnal24 main
Če projekt Center za ravnanje z odpadki Globoko pade v vodo, bi vsakega prebivalca Trebnjega to lahko stalo 500 evrov; morajo se še uskladiti z občinskim svetom.

Če projekt Center za ravnanje z odpadki (Cero) Globoko pade v vodo, bo vsakršno drugačno reševanje te problematike vsakega prebivalca Občine Trebnje stalo okoli 500 evrov, je prepričan župan Alojzij Kastelic. Novo pogodbo je po njegovih navedbah pripravljeno podpisati 19 občin iz Dolenjske in Notranjske, vendar se morajo v Trebnjem prej uskladiti z občinskim svetom.

Najti skupni jezik
Občinski svet mora pregledati pogodbo, jo potrditi in dati soglasje k nadaljevanju projekta, izpostavlja Kastelic. Ker so v časovni stiski, morajo to storiti čim prej. “V nasprotnem primeru bomo izpadli iz projektov, ki bodo financirani iz kohezije, sami pa bi projekt težko financirali,” pojasnjuje in dodaja, da bo izredna seja predvidoma sklicana jutri. Silvester Prpar, zdajšnji predsedujoči programskemu združenju 13 svetnikov, ki v občinskem svetu predstavljajo večino, zagotavlja, da projekt podpirajo.

Zahtevajo varovalko
Ker se svetniki bojijo, da bo strošek projekta z dobrih 21 milijonov evrov narasel na 30, breme pa bo morala nositi zgolj trebanjska občina, zahtevajo, naj je v pogodbi tudi varovalka. “Če se bo projekt podražil, bodo morale vse občine enako prispevati,” pravi Prpar. Kastelic odgovarja, da se stroški projekta delijo glede na število prebivalcev. “V pogodbi je tudi zapisano, da se minula vlaganja Občine Trebnje v to deponijo obračunajo kot upravičeni stroški,” pojasnjuje.

Bistvo v predobdelavi
Samo odlagališče ni tako pomembno; bistvo projekta je predobdelava odpadkov, ki jih moramo spraviti v reciklažo, izpostavlja Marinka Vovk z Okoljskega raziskovalnega zavoda. “Najprej želimo posodobiti zbirne centre, urediti logistiko in zmanjšati količine odloženih odpadkov, kar je treba narediti, še preden center zraste,” pravi in dodaja: “Z letom 2012, ko naj bi center postal operativen, bodo ti nastavki narejeni tako daleč, da bo mogoče preostanek odpadkov najprej obdelati in nato odložiti.”

Poleg tega v prihodnje pričakujejo objekte za toplotno obdelavo ostankov odpadkov, tako da naj bi količina odloženih smeti skozi čas upadala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.