Slovenija
22 ogledov

Evropski mediji pred zaslišanjem

Zaslišanje Alenke Bratušek v Evropskem parlamentu. Agencija Agence Europe izpostavlja, da bo energetska unija za Bratuškovo velik izziv, bruseljski tednik European Voice pa (spet) piše o spornosti njenega imenovanja.

Tiskovna agencija EU Agence Europe je že v soboto poročala, da bo energetska unija izjemen izziv za Bratuškovo, ki bo morala voditi in usklajevati delo številnih prihodnjih komisarjev. Ob tem je omenila pismo, v katerem predsednik prihodnje Evropske komisije Jean-Claude Juncker pojasnjuje, da bo morala Bratuškova kot podpredsednica komisije izpeljati projekt prožne energetske unije z v prihodnost usmerjeno politiko glede podnebnih sprememb, voditi polno integracijo notranjega trga energije ter usklajevati dejavnosti za krepitev energetske varnosti na evropski ravni, ob čemer se bo morala v prvih treh do 12 mesecih mandata izogniti primanjkljajem energije.

Nekdanja premierka Slovenije, partnerske države v projektu Južni tok, bo tako imela zelo simbolen položaj v času velikih napetosti v odnosih z Rusijo, ocenjuje Agence Europe. Ob tem omenja dosedanje izkušnje Bratuškove, pa tudi njeno samokandidaturo na seznamu treh kandidatov za Evropsko komisijo, ki je ujezila tudi novega premierja Mira Cerarja.

European Voice po drugi strani piše predvsem o samoimenovanju Bratuškove za slovensko komisarsko kandidatko ter njenem izmikanju, da bi prejela poročilo protikorupcijske komisije o samokandidaturi. Časnik navaja, da ta zgodba v Bruslju ni požela velikega zanimanja, a ocenjuje, da bi bila lahko Bratuškova v težavah, če bo zaslišanje ušlo izpod nadzora. Omenja tudi, da je Bratuškova politično ranljiva, ker ni članica "velike koalicije" v Evropskem parlamentu, temveč je iz skupine liberalcev.

Med problematičnimi dejstvi v zvezi z Bratuškovo European Voice omenja njeno slabo angleščino, pomanjkanje izkušenj v resorju, ki ji je bil dodeljen, ter napovedi o imenovanju neizkušenega Jerneja Pavliča za vodjo njenega kabineta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.