Slovenija
161 ogledov

Facebook izbrisal Pavla Ruparja

Kandidat SDS za župana bo na zatožno klop znova sedel 8. novembra, torej po voli Žurnal24 main
S sovražnim govorom se ne bi smela ukvarjati le policija, opozarjajo na policiji, kjer kažejo s prstom tudi na odgovornost administratorjev spletnih strani. Facebook je tako izbrisal profil nekdanjega poslanca Pavla Ruparja, Zmago Jelinčič je bil le začasno blokiran.

Facebook je izbrisal profil nekdanjega poslanca SDS Pavla Ruparja. Ta je že ustvaril nov profil, na katerem je včeraj pozno zvečer zapisal: "Živjo, Slovenija. Živjo, prijatelji!!! Ker so mi strahopetci blokirali račun, sem pač odprl novega!!!"

Izbris profila si je najbrž prislužil s to objavo.  

Jelinčiča je Facebook pomilostil

V petek smo poročali, da je Facebook zaradi več prijav, da naj bi širil sovražni govor, onemogoči objave na profilu nekdanjega poslanca SNS Zmaga Jelinčiča.

Facebook pa je za razliko od Ruparja po začasni blokadi in preverbi več prijav sovražnega govora Jelinčiču dovolil nadaljevati z uporabo družbenega omrežja, čeprav so člani Sveta za odziv na sovražni govor nekaj njegovih zapisov soglasno označili za sovražni govor.

Kot namreč določajo pravila Facebooka, na podlagi prijav še osebno preverijo morebitne sporne zapise oziroma fotografije, na podlagi morebitnih preteklih odločitev pa se odločijo za omejitev uporabe oziroma izbris računa. 

Policija: S sovražnim govorom se ne bi smela ukvarjati le policija

Za javno vzpodbujanje sovraštva in nestrpnosti je sicer predvidena tudi zaporna kazen do dveh let, a je zaradi precej ozke definicije sovražnega govora obsodb le malo.

Drago Menegalija z Generalne policijske uprave pa ob tem pojasnjuje, da je policija v zadnjem obdobju prejela več naznanil o objavi sovražnih vsebin na spletu, a v večini primerov takšna pisanja niso imela znakov kaznivega dejanja oziroma niso ustrezala  definiciji  sovražnega  govora v njegovem ožjem kazensko pravnem pomenu.

Ob tem pa je Mengalija izpostavil še, da je policija pristojna za odkrivanje in obravnavo
kaznivih dejanj in prekrškov, vendar pa gre v primeru sovražnega govora za širše družbeno področje, v katerem ne bi smela ostati edina. "Zato bi bilo treba tovrstna vprašanja nasloviti tudi na druge, na nacionalni ravni pristojne deležnike, druge  organe, ki lahko predlagajo umik spornih vsebin, zasebnemu sektorju, ki omogočajo objavo takšnih vsebin, izpostaviti
odgovornost administratorjev in upraviteljev spletnih strani."

Po novem predlogu zakona obvezna pravila komentiranja

Trenutno ureditev spletnega komentiranja pa kot problematično ocenjuje tudi ministrstvo za kulturo, ki v novem osnutku novele zakona o medijih predlaga, da bi mediji morali določiti pravila komentiranja. V primeru kršitve teh pravil, pa bodo morali komentar tudi umakniti.

Za vso objavljeno vsebino pa bo tako odgovoren odgovorni urednik.

Komentarjev 25
  • Omega_v6 20:09 16.november 2015.

    Zakaj kritizirate resnico?? Kmalu bo prišel čas,ko ne boste upali iz hiš!! Kmalu pride čas,ko boste imeli čez glavo teh migrantov!! Takrat vam solze ne bodo pomagale!!

  • dragec 20:02 16.november 2015.

    Rupar - SSDSS ovski lopof

  • Boris Odreitz 16:57 16.november 2015.

    ja seveda je vaš če pa lopovi slišite skupaj