Slovenija
18 ogledov

Facebook z iskalnikom zavaja uporabnike

Facebook Shutterstock
Nemško sodišče je razsodilo proti Facebooku glede pogojev njihovega Iskalnika prijateljev. Facebook pravi, da bo pregledal odločitev sodišča in ustrezno ukrepal.

Nemška potrošniška organizacija Verbraucherzentrale Bundesver (VZBV) je v torek dobila sodbo proti Facebooku ter njihovim pogojem in izrazom Iskalnika prijateljev. Državno sodišče v Berlinu je podprlo njihovo pritožbo, ki pravi, da Iskalnik prijateljev spodbuja člane Facebooka, da iščejo imena in elektronske naslove prijateljev, ki niso člani Facebooka.

Facebook odgovarja, da bodo najprej natačno preučili odločitev sodišča in se nato odločili o naslednjih korakih. "Facebook Limited Irska, ki zagotavlja našo storitev za ljudi v Nemčiji, je zavezan k temu, da se drži evropskih načel varstva podatkov, kot je razvidno iz nedavnega poročila urada irske komisarke za varstvo podatkov," še dodajajo.

Berlinsko sodišče je odkrilo, da Facebook ni ustrezno informiral njegovih članov, da bodo vsi elektronski naslovi, ki so jih uvozili z Iskalnikom prijateljev, uporabljeni za kontaktiranje drugih, tudi če ti niso Facebook člani. Sodniki so kritizirali podjetje, saj pravi, da so uporabniki premamljeni v razkrivanje imen in elektronskih naslovov njihovih prijateljev. Zato njihovi prijatelji prejemajo vabila za Facebook, ne da bi socialnemu omrežju sploh kdaj dali svoj elektronski naslov.

Sodišče je odločilo, da mora Facebook jasno informirati svoje uporabnike, da Iskalnik prijateljev uvaža njihove celotne imenike elektronskih naslovov in da je uporabljen za vabila prijateljev. Gerd Billen iz VZVB je dejal, da bo strogo nadziral Facebook, da bo videl, kako bo podjetje spremenilo storitve Iskalnika prijateljev. Facebook je že spremenil nekaj stvari, vendar pri VZVB še vedno niso zadovoljni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.