Slovenija
31754 ogledov

Fafangel besen: Sit sem tega, da se nas nabija

Mario Fafangel, epidemiolog
1/3
Vlada RS Mario Fafangel, epidemiolog
Prvi epidemiolog v državi Mario Fafangel je na Twitterju okrcal vlado in odgovoril vsem, ki pravijo, da bi morali epidemiologi narediti več za omejitev epidemije covida-19.

Vlada je sinoči sporočila, da strokovna skupina za covid-19 zaradi obsega epidemije ni sledila predlogu ministra za notranje zadeve za skrajšanje omejitve gibanja ponoči, oziroma 'epidemiološke ure', kot so se jo odločili poimenovati.

Član strokovne skupine je tudi glavni epidemiolog na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Mario Fafangel. Ta je danes na Twitterju okrcal vlado, ki je prepoved gibanja preimenovala v 'epidemiološko' uro.

"V angleščini je to 'curfew', v italijanščini 'coprifuoco', v slovenščini pa policijska ura. Epidemiološka ura to zagotovo ni," se je na Twitterju razjezil Fafangel.

V naslednjem zapisu pa je odgovoril tudi vsem, ki trdijo, da bi lahko epidemiologi naredili več za zajezitev širjenja epidemije v Sloveniji.

Mario Fafangel | Avtor: Bor Slana/STA Bor Slana/STA

Fafangel poudarja, da je sit nabijanja epidemiologov zaradi slabega sledenja stikom.

"Epidemiologi smo VEDNO pripravljeni koordinirati sledenje stikov. Nujno je: namensko plačani kader (250+ takoj, tudi vojaki), delo 7/7 tudi med prazniki, informacijska tehnologija, lokacija, varovanje osebnih podatkov. Vse to stane, predlagali smo večkrat, čakamo," je zapisal.

Krek: Ni tako preprosto

"Sledenje stikom ni tako preprosto," pa poudarja direktor NIJZ Milan Krek. Prva težava nastane, ker podatek o tem, ali je nekdo od desetih odstotkov pozitivnih primerov okužen s katero od novih različic, dobijo po laboratorijskih analizah čez osem do deset dni, torej, ko okuženi ni več kužen, zato morajo iskati stike za nazaj. 

Milan Krek, direktor NIJU | Avtor: Nebojša Tejić/STA Nebojša Tejić/STA

Druga velika težava je tehnična oprema. "Zadeva ni tako preprosta, kot si ljudje predstavljajo, je bistveno bolj zakomplicirano. Postavljamo in vključujemo tudi vojsko, pogovarjamo se tudi z zdravstvenimi domovi, če bi lahko dali dodatne kadre, tako, da bomo število  ljudi, ki izvajajo vprašalnike povečali," razlaga Krek. Tretja težava po besedah direktorja NIJZ pa je iskanje primernih ljudi, ki izvajajo ankete: "Vsak, ki ankete izvaja, mora podpisati izjavo o tajnosti podatkov. Treba je najti ljudi z osebno integriteto, take, ki preverjeno ne bodo pošiljali podatkov okoli," pravi Krek.  

 
Komentarjev 28
  • Albatroz 06:29 12.marec 2021.

    Vsak dest letnik ve kaj potrebuje za kruh to narediti pa bi bila težava, tako so naša politika svetovalna skupina in vsi ostali priskledniki. Po svoje kopirajo iz drugih držav in prikazujejo v namenu kot njim najbolj odgovarja, pod pogoji ...prikaži več za največ moči nad množico. V ozadju pa je svetovno zastavljen interes ki ga vsak po svoje pozna. Saj vsi vemo koliko jih je umrlo zaradi in koliko z covid19 boleznijo

  • Mehičanka76 19:52 11.marec 2021.

    Kaj je Fafangel res misli, da ga bo kdo poslušal. Čudi me, da ga imajo v strokovni ekipi. Janez in herr Flick itak vedno vse naredita po svoje. Ljudje moji Madžarska in Poljska se bosta k nam še učiti hodili, ...prikaži več če bo šlo tako naprej.

  • Solton 19:44 11.marec 2021.

    dej Fafangela, preden se delaš pametnega, pojdi najprej k frizerju pol se pa še obrij, da boš vsaj podoben človeku in ne pripadniku Al Kaide....sprašujem se ker idiot je dal temu neurejenemu klovnu službo?