Slovenija
12049 ogledov

Fajonova: Kajzer mi je zagrozil s tem

Tanja Fajon Epa
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je odzvala na vloženo interpelacijo.

Stranka SDS je danes vložila interpelacijo zoper ministrico za zunanje zadeve. "Nisem presenečena. Med petkovim pogovorom z veleposlanikom Kajzerjem, ko sem ga obvestila, da ga bomo predčasno odpoklicali zaradi nepooblaščenega ravnanja z depešo, ko sem se mu zahvalila za njegovo delo, ga seznanila, kdaj se vrača v Ljubljano in da mu bomo našli priložnosti za delo, mi je že sam zagrozil z interpelacijo," je povedala ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon. "Dogovori so očitno v ozadju že potekali, interpelacija je bila očitno že v pripravi."

Dosedanji veleposlanik v ZDA Tone Kajzer je zapisal, da odhaja s položaja z dvignjeno glavo in da si bo kot karierni diplomat vedno zavzemal za dobrobit in krepitev slovenske diplomacije. 

Fajonova pravi, da ji bo interpelacija ponudila možnost, da poslancem in poslankam ter zainteresirani javnosti predstavi svoje dosedanje delo na ministrstvo. Z vsebino interpelacije v celoti ni seznanjena, bo pa na očitke odgovorila v državnem zboru. 
Poudarila je, da vedno – tako tudi v tem primeru – spoštuje zakonodajo Republike Slovenije. Odpoklic veleposlanika je zahtevala, ker je kršil posebne obveznosti diplomata, kot so opredeljene v Pravilniku o varovanju posebnih podatkov ministrstva za zunanje zadeve, ki govori v delu o nepooblaščenem ravnanju, razkrivanju depeš nepooblaščenim osebam. Kršil je, tako ministrica, tudi zakon o zunanjih zadevah v delu, ko gre za obveznosti diplomatov, za varovanje dokumentov in podatkov ter delovanje s pooblastili. Zakon o zunanjih zadevah v primeru kršitev posebnih obveznosti diplomata predvideva odpoklic. 

Pojasnila je, da je ministrstvo na prošnjo ministrstva za notranje zadeve zaprosilo vse diplomatsko-konzularne mreže, da obvestijo državljanke in državljane o možnosti zbiranja podpisov glede kandidature, najprej za kandidatko Natašo Pirc Musar, nato pa še za šest kandidatov. Fajonova je poudarila, da so ravnali "enako, kot je dolgoletna praksa ministrstva, delovali tudi pri zbiranju podpisov za referendume, ki jih je vlagala SDS, ki zdaj vlaga tudi interpelacijo". 

Pahor jezen, Fajonova zavrača njegove trditve

Predsednik države Borut Pahor, ki je veleposlanika odpoklical, je ob tem izrazil nezadovoljstvo, ker se vlada pred tem z njim ni posvetovala. Fajonova je zanikala, da predsednik države Borut Pahor ni bil obveščen o odpoklicu ali da se o tem ne bi pogovarjali. "S predsednikom Pahorjem sva se o odpoklicu veleposlanika na kratko pogovarjala na Brdu tri dni pred sejo vlade, na kateri sem vlado seznanila o predčasnem odpoklicu veleposlanika. Prav tako smo do seje vlade imeli kar nekaj pogovorov, ko so iz kabineta predsednika države zaprosili za dodatna pojasnila. Vse informacije smo posredovali pred sejo vlade. Do pred dvema dnevoma ni bilo informacije, da bi potrebovali še kakršnokoli dodatno pojasnilo in da bi imel predsednik države kakršnekoli zadržke, zato se očitno v ozadju odvija tudi politična igra".

Proces posvetovanja v zakonu o zunanjih zadevah ni določen. Ministrica kot posvetovanje razume tudi vse prej naštete aktivnosti. V izogib takšnim primerom bi, po njenem mnenju, mogoče bilo treba razmisliti o bolj natančni definiciji posvetovanj.

Na temo sorazmernosti ukrepa je dejala, da je ministrstvo za zunanje zadeve tisto, ki oceni težko kršitve in posledice za nadaljnje delo. "Ministrstvo ne sme dopustiti prenašanja depeš po twitterju ali telefonih ne glede na njihovo vsebino. To je dobro vedel tudi minister Logar, ki je zelo pohvalno zaostril sistem prenašanja depeš in uvedel šifrirne kode," je povedala Fajonova. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Naklonsky 14:22 29.september 2022.

    Fafajonka naj bi govorila o 'dosedanjem delu na ministrstvu' ? Ha ha ta je pa dobra!

  • Kmodri 23:24 22.september 2022.

    Borat naj raje pospravi pred svojim pragom. Morali bi mu soditi zaradi veleizdaje in poslati na Dob, dosmrtno.

  • ico8 20:05 22.september 2022.

    Ko se bo spustil v fafanko Pozar, je najbolje ce si obuje sprinterce in rkzak na hrbet! Bojan jih je sesul ze toliko, da bi res rabil spomenik, namesto kidrovske spake!