Slovenija
2217 ogledov

Ofenziva SDS: v torek vložili prvo, danes že drugo interpelacijo

Tanja Fajon Epa
Stranka SDS je danes vložila interpelacijo zoper zunanjo ministrico Tanjo Fajon.

Stranka SDS je danes vložila interpelacijo zoper ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon. Razloge zanje je na novinarski konferenci predstavil Franc Breznik. V torek je stranka že vložila prvo interpelacijo v tem mandatu, in sicer zoper notranjo ministrico Tatjano Bobnar, ki ji očitajo zlorabo funkcije, zavajanje javnosti in opustitev dolžnostnih ravnanj.

Poleg odgovornosti zaradi zlorabe diplomatskih in konzularnih predstavništev republike Slovenije ji očitajo tudi selektivno podporo pri zbiranju podpisov med volitvami, kjer naj bi "očitno favorizirala" kandidatko za predsedniške volitve Natašo Pirc Musar. Prav tako ji očitajo kršitev 17. člena o zunanjih zadevah, saj z namero odpoklica veleposlanika Toneta Kajzerja ni predhodno seznanila predsednika vlade, posledično naj bi tako izgubila politično kredibilnost.

Kot so obtožili ministrico Bobnar, so v SDS sedaj obtožili Fajonovo, da v zvezi z dopisom za podpise podpore ni upoštevala načela enakosti pred zakonom. Pri SDS so prepričani, da je to "očiten primer favoriziranja določenega kandidata."

Očitki glede odpoklica Kajzerja

V SDS se sklicujejo tudi na kršenje 17. člena zakona o zunanjih zadevah. Sodeč po Breznikovih besedah, naj bi ministrstvo prikrilo odpoklic veleposlanika Toneta Kajzerja. Prav tako trdijo, da o nameri niso pravočasno obvestili predsednika, kar naj bi po njihovih besedah "omajalo njeno kredibilnost." Zaradi tega njeno delovanje označujejo kot nepregledno in politično motivirano.

V SDS prav tako dvomijo, da napaka, ki jo očitajo Kajzerju, ni legitimna. Trdijo, da so podpredsednici stranke Gibanje Svoboda Marti Kos obljubljali mesto veleposlanice v Združenih državah Amerike. Sodeč po njihovih besedah, naj bi to pristransko vplivalo na odpoklic.

Vlada je namreč odpoklicala veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja, ki je bil imenovan v času vlade Janeza Janše, zaradi kršitve zakona o zunanjih zadevah. Kajzer je nepooblaščeno poslal zaupno depešo ministrstva predsedniku SDS Janši, ta pa je posnetek zaslona objavil na Twitterju.

Ministrica Fajon je v torek med obiskom v New Yorku dejala, da se ne boji morebitne interpelacije zaradi odpoklica veleposlanika iz Washingtona in bo z veseljem pojasnila ozadje.

Tatjana Bobnar Boštjan Lindav Slovenija Bobnarjeva: "Odkrivamo vrsto nepravilnosti predhodnega vodstva" Novice: Saga se bliža koncu: Janša vendarle odprl pismo - Janez Janša Slovenija To so očitki prve interpelacije
Komentarjev 17
  • ico8 20:41 23.september 2022.

    Tako je prav! Udri po golobnjaku, da bo perje frcalo, sploh pa sedaj, ko ze cela vesoljna Zlovenija vidi, da "ni za k...ac niso"!!! Jao, se za Sv.Maso boste dali, ko zacne Pozar kuriti po ministrih. Koliko jih je ze ...prikaži več sam odzagal pri puskometalcu!???

  • igorgeus 19:34 23.september 2022.

    tisti, ki do zdaj se ni ugotovil, da sds dela eno, govori pa drugo, je zaslepljen

  • viljem 15:00 22.september 2022.

    SDS skretni izcedki, se ne izživljajo nad vlado, ampak nad narodom.