Slovenija
1 ogledov

Falcon en let bližje Sloveniji

Leta 2004 je vlada za falcona odštela skoraj 21 milijonov evrov. Žurnal24 main
Vladni falcon je sinoči malce pred polnočjo le poletel iz Združenih držav proti Baslu v Švici, kjer naj bi pristal okrog 8. ure zjutraj.

Na obrambnem ministrstvu so pozno zvečer le dobili razveseljivo informacijo iz ZDA, da so vsi papirji glede falcona urejeni in da lahko poleti na servis v Švico. Še popoldne je namreč veljalo, da bo trajalo vsaj še dan ali dva, preden bodo papirji urejeni.

Letalo je prevzela petčlanska slovenska ekipa, ki je v ZDA odpotovala že 10. avgusta, vendar takrat letala niso mogli prevzeti.

Kot sta pojasnila obrambna ministrica Ljubica Jelušič in državni sekretar vlade Milan M. Cvikl, so prevzem ovirali številni "birokratski zapleti". "Najprej bilo odprto vprašanje varščine za letalo, nato pa vprašanje registracije in odregistracije iz ameriškega zračnega prostora," je dejala Jelušičeva.

Falcon bo zdaj na servisu v Baslu predvidoma en mesec, nato pa se bo končno vrnil v Slovenijo. Zaradi zapletov z ameriškim podjetjem Aircraft Guaranty Title & Trust, ki upravlja trust, ki je februarja 2004 najel falcona, vlada tudi ni mogla do konca izpeljati pogovorov s tremi slovenskimi ponudniki, ki so se prijavili za najem letala.

Ko se letalo vrne v Slovenijo, si ga bodo lahko predstavniki Adrie Airways, GIO Poslovne aviacije in Linxaira ogledali, nato pa bo vlada z njimi končala pogovore in se odločila, kateremu podjetju bo dala v najem vladnega sokola.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.