Slovenija
24 ogledov

Fantomski prispevek za nič

Delo v odprti pisarni je za organizem veliko bolj obremenjujoče kot delo v majhn Žurnal24 main
Honorarci. Plačujejo, a imajo redko koristi.

Zaradi prispevka v višini 8,85 odstotka bruto honorarja, ki ga morajo delodajalci od novega leta plačevati za delavce na avtorskih in podjemnih pogodbah, bo marsikdo prejemal nižji honorar ali pa bil primoran urediti status samostojnega podjetnika. Ni pa jasno, kaj naj bi delavci z njim pridobili.

Izplačila bi bila nizka

Na ministrtsvu za delo so pojasnili le, da so takšni delavci s tem prispevkom zavarovani “za primer invalidnosti in smrti, ki sta posledici poškodbe pri delu ali poklicne bolezni”. Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije pravijo, da se je prispevek za nekatere primere zavarovancev že plačeval, le da je zdaj višji. “Do primerov, ko bi kdo uveljavljal pravice iz tega zavarovanja, je prihajalo le redko,” razlagajo. Ob smrti študentov so družinske pokojnine redke, saj ti po navadi nimajo otrok. “Tudi če bi jih dobili, bi bili zneski izjemno nizki,” še pravijo. Za študente, ki delajo na napotnico, se tega prispevka sicer ne plačuje.

Potrebno bo dokazovanje

Če bodo želeli honorarci uveljavljati pravico iz tega prispevka, bodo morali kot del obvezne medicinske dokumentacije priložiti izjavo o nastanku poškodbe oziroma nesreče na delovnem mestu. Postopek bo lahko sprožil zavarovanec ali zdravnik.

Kaj dajo zavarovalnice

Čeprav vplačevanje tega prispevka s ponudbami komercialnih zavarovalnic ni povsem primerljivo, smo poskušali narediti informativno projekcijo. Če honorarni sodelavec prejme 1.000 evrov neto mesečnega dohodka, bo za nov prispevek delodajalec zanj plačal 114 evrov. Za 114 evrov na mesec pa posamezniku v Zavarovalnici Triglav, če sklene nezgodno zavarovanje za vsaj eno leto, v primeru nezgodne smrti izplačajo 215 tisoč evrov, v primeru invalidnosti pa 430 tisoč evrov. To zavarovanje pokriva tudi prehodno nesposobnost za delo, nastanitev v bolnišnici in zdravljenje. Poklicne bolezni niso vključene. Na Zavarovalnici Vzajemna za mesečno premijo 23 evrov za smrt izplačajo 20, za invalidnost pa 40 tisoč evrov. Če je zavarovanec moški, star 30 let in nekadilec, bi Zavarovalnica Maribor pri zavarovalni dobi petih let in mesečni premiji 114 evrov ob smrti izplačala dobra 2,2 milijona evrov.

Komentarjev 2
  • franke 09:17 31.januar 2013.

    DRŽAVA POLNI SVOJO BLAGAJNO. OD NJE IMAJO NAJVEČ TAJKUNI Z JANŠO NA ČELU.

  • p3r0 08:30 31.januar 2013.

    Članek brez glave in repa...