Slovenija
0 ogledov

Februarja smo živeli dražje

Ob polnoči so se cene naftnih derivatov dvignile. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Slovenija je po podatkih državnega statističnega urada februarja zabeležila 0,5-odstotno inflacijo, 0,4 odstotka je prispeval dvig trošarin na tekoča goriva.

Cene življenjskih potrebščin so se februarja v primerjavi z januarjem zvišale za 0,5 odstotka, kar je privedlo do dviga medletne inflacije na 2,1 odstotka, povprečna 12-mesečna rast pa se je znižala. Zdaj znaša 4,9 odstotka, kar je več kot trikrat manj kot pred dobrim letom.

Največ prispevali dražji energenti

Na Uradu za makroekonomske analize in razvoj (Umar) pa pojasnjujejo, da je februarsko povišanje cen predvsem posledica višjih cen energentov, tokrat zaradi dviga trošarin na tekoča goriva. Dvig trošarin na tekoča goriva je tako k februarski inflaciji prispeval kar 0,4 odstotne točke. Po besedah direktorja Umarja Boštjana Vasleta lahko v prihodnjih mesecih pričakujemo nadaljnje umirjanje inflacije. To lahko pripišemo temu, da tisti dejavniki, ki so lani vplivali na hitro povečevanje inflacije, letos ostajajo umirjeni.

 
Najbolj so se pocenile telekomunikacije
Skupine, ki so se februarja najbolj podražile, so tako prevoz, rekreacija in kultura, storitve, izobraževanje, obleka, obutev, stanovanja in zdravstvene storitve. V zadnjem mesecu pa so največje pocenitve zabeležili na področju telekomunikacij.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.