Slovenija
19 ogledov

Februarja za RTVS le 3,87 evra

RTVS DECEK BOBO Žurnal24 main
Marsikdo se bo razveselil februarske položnice za RTV-prispevek. Zavezanci, ki so doslej plačevali 12 evrov mesečno, bodo februarja dobili položnico le v višini 3,87 evra.

Takšno odločitev oziroma znesek je v ponedeljek na svoji izredni seji potrdil tudi nadzorni svet Radiotelevizije Slovenije (RTVS). RTVS bo zaradi omenjenega obračuna beležila izpad prihodkov v višini 4,9 milijona evrov.

Zato bo RTVS za zagotavljanje likvidnosti po besedah generalnega direktorja zavoda Marka Fillija najel premostitveno posojilo, ki bo zagotovilo tekoče poslovanje zavoda. Vodstvo RTVS bo tudi proučilo vse pravne možnosti, ki bi javnemu zavodu omogočile, da dobi povrnjen izpad, so zapisali v sporočilu za javnost.

Novela povzročila zaplet
Zaplet glede višine januarskega RTV-prispevka je nastal, ko so na RTVS na položnice za januarski prispevek zapisali znesek v višini 12 evrov, čeprav je novela zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2011 in 2012, ki določa višino prispevka, začela veljati 22. januarja.

Po veljavnem zakonu o RTVS RTV-prispevek znaša 11 evrov. Po vlogi za zvišanje prispevka je vlada nato zvišala prispevek na 12 evrov, določanje višine prispevka pa se je preneslo v zakon o izvrševanju proračunov.

Zakon o izvrševanju proračunov za leti 2011 in 2012 določbe o višini prispevka ni vseboval, saj je bil sprejet novi zakon o RTVS, ki je določitev višine prispevka ponovno sistemsko uredil znotraj zakona, ki ureja javno radiotelevizijo.

Tudi zahteva za referendum
Zaradi vladne odločitve po zvišanju RTV-prispevka na 12 evrov je civilna iniciativa za pravno državo vložila pobudo za začetek postopka za razpis referenduma. Pobuda ni uspela, ker vlagatelji niso zbrali dovolj veljavnih podpisov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.