Slovenija
60 ogledov

Fides: "Ne verjamemo, da bodo našli zdravnike, ki bi delali za 8 do 10 evrov"

Zdravniki se zavedajo posledic, pravi Fakin. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
V zdravniškem sindikatu Fides so na zboru sindikalnih zaupnikov in članov glavnega odbora soglasno zavrnili vladni predlog tarifnega dela kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike.

Iz Fidesa so ob tem sporočili, da se bodo vse regijske in osnovne enote sindikata v prihodnjem tednu preoblikovale v stavkovne odbore. V sporočilu za javnost so pojasnili, da vladni predlog tarifnega dela kolektivne pogodbe v finančnem smislu prinaša zdravnikom in zobozdravnikom manj, kot so izgubili zaradi varčevalnih ukrepov od leta 2011 naprej.

Kot zavajanje pa so ocenili tudi obljube ministrstva za zdravje in predsednika vlade glede skrajševanja čakalnih dob v letošnjem letu. Pri tem so navedli, da se vrednost zdravniške specialistične ure po podjemni pogodbi za delo na programu skrajševanja čakalnih dob giblje med osem in deset evrov neto. "Ne verjamemo, da bo država našla zdravnike, ki bi bili pripravljeni v prostem času delati na tem projektu za tako poniževalno ceno," so pri tem zapisali.

Fides sicer zahteva, da bi lahko zdravniki presegli 57. plačni razred, česar sedaj ne morejo. Zahteve pa se očitno nanašajo tudi na izboljšanje osnovne plače. Medtem ko zdravniki specialisti danes izhajajo iz 45. plačnega razreda, v spremembi kolektivne pogodbe predlagajo, da bi tisti s šestletno specializacijo začeli iz dveh razredov višje, torej iz 47. plačnega razreda.

Družinski zdravniki zagrozili

Svoje zahteve imajo tudi v sindikatu Praktik.um, kjer za jesen napovedujejo ukrepe, ki bodo še podaljšali čakalne dobe in terjali nova sredstva. Vlada odločno nasprotuje zahtevi družinskih zdravnikov glede posebne kolektivne pogodbe. 

Komentarjev 7
  • 1slovenka 08:37 23.junij 2016.

    ..kako ne?!....iz sudana,albanije,bangladeša,sirije....kakor "našemu" zdravstvu pritiče...

  • 1slovenka 08:37 23.junij 2016.

    ..kako ne?!....iz sudana,albanije,bangladeša,sirije....kakor "našemu" zdravstvu pritiče...

  • jakec1575 23:35 22.junij 2016.

    O odgovornosti do dela pa sploh nisem. Seveda delo z bolnimi zahteva posebno pozornost in znanje, kar se mora nagraditi, ampak mislim, da jih je ravno ta politika dajte denar, mi pa se ne bomo nic spremenili, pripeljala v polozaj, ...prikaži več ko jih imajo ljudje dovolj. Prdvsem mislim, tezaka iz fidesa.