Slovenija
1898 ogledov

Fides: Pogajanja vlade so samo pesek v oči

Robert Golob Profimedia
Odlašanje pospešuje razgradnjo javnega zdravstvenega sistema, poudarjajo v Fidesu.

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides vlado pozivajo, da se resno usede za mizo in začne izpolnjevati že dane zaveze. Kot je v izjavi opozoril podpredsednik sindikata Milenko Stanković, vlada še naprej v ničemer ne naslavlja njihovih stavkovnih zahtev.

Fides je z vladno stranjo ob današnjem začetku stavke zdravnikov in zobozdravnikov, ki bo trajala do preklica oz. sklenitve stavkovnega sporazuma, danes znova sedel za pogajalsko mizo.

"Vedno bolj jasno postaja, da so pogajanja vlade samo pesek v oči delavcem v zdravstvu, bolnikom in vsem ostalim prebivalcem, ker se reševanje stavkovnih zahtev sploh še ni začelo," pa sporočajo iz Fidesa. Stanković je dejal, da se je to videlo tudi danes, saj vlada še naprej v ničemer ne naslavlja njihovih stavkovnih zahtev.

Vlado pozivajo, naj izpolni svoje zaveze

Poudaril je, da zahtevajo zgolj to, da se izvrši, kar je vlada podpisala pred letom in pol in objavila v uradnem listu 28. oktobra predlani, to pa je oblikovanje ločenega zdravstvenega stebra v okviru javnega sektorja, ki bo zajel vse zaposlene v zdravstvu in opredelil njihove specifike.

Odlašanje pospešuje razgradnjo javnega zdravstvenega sistema, poudarjajo v Fidesu. Kot navajajo, to dokazujejo vsakodnevni odhodi zdravstvenih delavcev iz javnega sistema. Zato vlado pozivajo, "da se resno usede in začne izpolnjevati že dane zaveze".

Na vprašanja novinarjev pa Stanković ni odgovarjal.

Namestnik vodje vladne pogajalske skupine Denis Kordež je po koncu današnjih pogajanj s Fidesom sicer dejal, da je vladna stran sindikatu predstavila svoja stališča, ki jih bo poslala še pisno, sindikat pa bo nanje odgovoril. "Potem tudi nadaljujemo pogajanja, predvidoma torej jutri," je napovedal Kordež. Na vprašanja novinarjev pa tudi Kordež ni želel odgovarjati.

Vlada je sicer v nedeljo Fides ponovno pozvala, naj zaustavi stavkovne aktivnosti ter nadaljuje pogajanja. V Fidesu pa so prepričani, da se vlada spreneveda.

Ob stavki, ki jo spremljajo zbori zaposlenih, iz bolnišnic povečini poročajo o odpovedovanju in prenaročanju nenujnih zdravstvenih storitev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • a3479c8857678e87df3c796b6335aa01be0c1022 18:15 16.januar 2024.

    V bistvu bi morali dohtarji spremeniti stavkovno geslo iz "Dovolj nam je" v "Ni nam dovolj in nam nikoli ne bo. Naše zahteve so brezmejne in izsiljevali vas bomo do onemoglosti."

  • DasAuto 01:13 16.januar 2024.

    zaostanki v zdravstvu in sodstvu, kjer so najbolj glasni, da imajo premalo... naj zaostanke zmanjšajo in s tem dokažejo, da dobro delajo, potem bi jim še privoščil kak € več... pa zzzs naj malo odpre denarnico, da ne bo več ...prikaži več s kvotami izgovorov...

  • Kmodri_ 22:33 15.januar 2024.

    Ptič naj FIDESU pove, da je blagajna prazna in da ne bomo plačevali za šalabajsarstvo!