Slovenija
2755 ogledov

Vlada z novim predlogom zdravnikom

stavka zdravnikov Anže Petkovšek Zdravniki so v torek stavkali.
Fides prosil za čas za preučitev. Kdaj bodo spet sedli za mizo, še ni znano. Nova stavka sicer napovedana za ponedeljek.

Vladna pogajalska skupina je zdravniškemu sindikatu Fides posredovala predlog sporazuma o rešitvi stavkovnih zadev, "s katerim celovito odgovarja na stavkovne zahteve sindikata Fides". Sindikat je tako po navedbah ministrstva za javno upravo predlagal, da se današnja pogajanja preložijo, saj potrebujejo čas za preučitev vladnega predloga.

V nadaljevanju se bosta vodji pogajalskih skupin dogovorili o naslednjem terminu pogajanj, so za STA pojasnili na ministrstvu. 

Ob tem so na ministrstvu poudarili, da je cilj vlade, da pride do dogovora, ki bo sprejemljiv za obe pogajalski strani, za javnofinančno stanje države ter v dobro bolnikov. Ocenjujejo, da je stavka v ponedeljek nepotrebna, saj da se je vlada ustrezno odzvala na podpisano zavezo, da se bo pogajala ločeno, kot izhaja iz podpisanega stavkovnega sporazuma januarja 2023.

"Prepričani smo, da se tudi sindikalna stran zaveda, da se v primeru stavke daljšajo tudi čakalne dobe, zdravstveni sistem pa je še manj dostopen ljudem. In to moramo postaviti v ospredje, ko se pogajamo," so še navedli na ministrstvu.

Pogajanja med vladno stranjo ter Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki je v torek opozorilno stavkal, so se začela v sredo, sindikat pa je vse od takrat poudarjal, da od vlade pričakuje protipredlog aneksov h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike. V Fidesu namreč s svojimi predlogi aneksov med drugim predlagajo odpravo plačnih nesorazmerij med starejšimi in mlajšimi zdravniki.

Tudi na drugih pogajanjih, ki so se v četrtek končala po manj kot eni uri, strani nista zbližali stališč.

stavka zdravnikov Fides in vlada Slovenija Če se ne bodo dogovorili, v ponedeljek stavka do preklica Odškodnina, sodišče Slovenija Slovenija Sodnikom bi k plači dodali dobrih 1000 evrov

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • mph2 18:02 12.januar 2024.

    Eh, za mizo bodo sedli, ko jim bo Janez naročil.

  • Kmodri_ 17:40 12.januar 2024.

    Ptič naj jim pove: Fantje in dekleta, zabave je konec, delat! Tam so vrata...

  • atamama 16:59 12.januar 2024.

    Moj predlog je, da se preneha pogovarjati z zdravniki in poišče alternative. Bo hudo ampak enkrat nekomu treba da raja zlomi hrbtenico.