Slovenija
2115 ogledov

Če se ne bodo dogovorili, v ponedeljek stavka do preklica

stavka zdravnikov Anže Petkovšek
Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides ter vladna stran bosta danes po pričakovanjih nadaljevala pogajanja, ki sta jih po torkovi opozorilni stavki sindikata začela v sredo.

Danes je sicer zadnji delovni dan pred ponedeljkom, ko Fides napoveduje začetek stavke do preklica. Sindikat se je sicer pripravljen pogajati tudi med vikendom.

Sindikat Fides je stavko napovedal 18. decembra lani, kot glavni razlog pa izpostavil neuresničitev vladnih zavez iz že podpisanih sporazumov. Gre za zamik pri oblikovanju plačnega stebra za zdravstvo, s katerim naj bi uredili specifike dela zdravnikov, medicinskih sester in ostalih zdravstvenih sodelavcev, delu in zahtevnosti zdravstvenih poklicev pa naj bi bila prilagojena tudi plačna lestvica. Prav tako zahtevajo odpravo plačnih nesorazmerij, ki so nastala po posegu v plačni sistem, ko so se plače zvišale mladim zdravnikom, starejšim pa ne toliko.

Zdravniki in zobozdravniki so zato v torek opozorilno stavkali, za ponedeljek pa je napovedano nadaljevanje stavke, ki bo trajala do preklica.

Pogajanja med vladno stranjo in sindikatom so se začela v sredo, Fides pa je vse od takrat poudarjal, da od vlade pričakuje protipredlog aneksov h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike. V Fidesu namreč s svojimi predlogi aneksov med drugim predlagajo odpravo plačnih nesorazmerij med starejšimi in mlajšimi zdravniki.

Glede na izjave predstavnikov obeh strani gre sklepati, da vlada in Fides doslej še nista bistveno zbližala svojih stališč.

stavka zdravnikov | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
stavka zdravnikov Stavka Slovenija Vlada zaman čakala na Fides, rešitve še ni rešilec reševalno vozilo urgenca UKC Ljubljana Slovenija Zdaj je jasno: Zdravniki bodo stavkali, pričakujejo naval na urgence

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • borut08 12:27 12.januar 2024.

    Bodo potem še bolj sledili ukazom politike oz.države pri zlorabi zdravstva.Tako je država med drugim zoper mene,da bi me utišali,ustrahovali,izsiljevali,uničevali ter se iživljalu nad menoj zlorabila zdravstvo ter so mi v UKCL namerno z nezdravljenjem transplantirane ledvice povzročili odpoved te.Vzporedno ...prikaži več je država zlorabila tudi psihiatrijo,da bi me prikazali kot neveredostojnega govorca oz.pričevalca in utišali.Glej moj Facebook Instagram Borut Zabret.