Slovenija
1103 ogledov

Vlada zaman čakala na Fides, rešitve še ni

stavka zdravnikov Anže Petkovšek Zdravniki so v torek stavkali.
Zdravniki si želijo ureditev plač, ki bo neodvisna od splošnega sistema v javnem sektorju.

Pogajanja med Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki danes opozorilno stavka, ter vladno stranjo se bodo začela v sredo ob 12. uri na ministrstvu za zdravje, so sporočili s sindikata. Začetek pogajanj je bil sprva predlagan za danes, razlogi za prestavitev pa so po navedbah Fidesa objektivne narave.

V sindikatu Fides so ob tem poudarili, da so vladno pogajalsko skupino prosili, da jim najpozneje do 9. ure pošlje protipredlog aneksa h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike ter k posebnemu tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, "da začnemo po vrstnem redu zapirati točke stavkovnih zahtev".

V sindikatu si namreč želijo ureditev plač in plačnega sistema zdravnikov na način, ki bo ločen in neodvisen od splošnega sistema plač v javnem sektorju - nova ureditev bi se začela uporabljati najkasneje 1. julija 2024. Ob tem pa si želijo sprejetje dveh aneksov h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike, v katerih bi določili karierno pot zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij.

V svojem predlogu aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike Fides med drugim predlaga uvedbo novega delovnega mesta starejši zdravnik oziroma zobozdravnik specialist, na katerem bi zaposleni lahko dosegel tudi 66. plačni razred, torej skoraj 5890 evrov osnovne bruto plače.

14-urna stavka, zmeda okrog pogajanj

stavka zdravnikov | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Enodnevna opozorilna stavka zdravnikov in zobozdravnikov se je začela ob 7. uri in bo trajala do 21. ure. V tem času delo poteka v okrnjeni obliki, dopoldne pa so izpeljali tudi zbore stavkajočih, na katerih so predstavili svoje zahteve.

Glavni razlog za zdravniško stavko, ki so jo v Fidesu napovedali 18. decembra lani, je neuresničitev vladnih zavez iz že podpisanih sporazumov. Gre za zamik pri oblikovanju plačnega stebra za zdravstvo.

Pogajanja med vlado in sindikatom bi se morala začeti danes ob 14. uri, a so pri Fidesu termin zavrnili, ker pogajanj takrat "objektivno ni bilo mogoče izvesti". Predlagali so kasnejšo uro ter izvedbo pogajanj "na daljavo", torej preko spletnih komunikacijskih orodij. A tudi do tega ni prišlo.

Sindikat bo sicer oceno današnje opozorilne stavke predstavil na novinarski konferenci v sredo ob 10.30.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • Avatar rajko55
    rajko55 07:43 10.januar 2024.

    GEN-i balkanski posli, LMŠ & SAB v vladi, Bobnarjeva in Lindav, Nutrije in medvedi (naša Tina), Kraja goveda, Gradnja drekovoda brez presoje vplivov na okolje, Brezpredmeten proračun 2025, Zaplinjanje ROG-a, RTVS fiasko, Lažniva potrošniška košarica, Ukinitev urada za cenovno evidenco ...prikaži večo medicinskih pripomočkov, Obvezni prispevek namesto dopolnilnega zavarovanja, Kolaps zdravstva in pravne države, Star Solar, Laganje o izobrazbi, Nakup 13.000 laptopov, Ajanovićev razpis za njene nevladnike......

  • Avatar jate
    jate 21:34 09.januar 2024.

    ampak recite kar hočete...tako kot so zdravniki in javna uprava vsi enotni pri stavki ,bi morali biti tudi trgovci,gostinci itd..ampak žal visoko izobražen narod se zna potegnit zase,medtem ko nizko izobraženi samo jamrajo in ko treba it na proteste se ...prikaži več dobesedno userejo in doma ždijo na kavču...no počakajmo zdaj,ko je oz.bo padla po 33 letih kolektivna pogodba...vse ugodnosti in pravice nam bodo prikrajšane...pa da vidimo..

  • Kmodri_ 20:39 09.januar 2024.

    Čakala FIDES? Če še ne veste je FIDES Olimp belih bogov! Rešitev je nakup Golega otoka ali pa cenejši...jame!

Sorodne novice