Slovenija
4802 ogledov

"Fidesu toplo polagam na srce ..."

Matej Arčon Danijel Kovačič Grmek/UKOM
Podpredsednik vlade Matej Arčon je prepričan, da gredo pogajanja o reformi plačnega sistema v javnem sektorju v pravo smer. Znano, do kdaj želi vlada s pogajanju zaključiti.

Vlada je na današnji seji razpravljala o poteku pogajanj o reformi plačnega sistema v javnem sektorju. Podpredsednik vlade Matej Arčon je dejal, da "gredo pogajanja v pravo smer. Pogajanja so tako na stebrnem kot krovnemu delu z naše strani dovolj dobro pripravljena, da lahko ta pogajanja še pospešimo, s ciljem, da jih čim prej zaključimo".

Na mizi je 1 milijarda 300 milijonov evrov. "Javni sektor gre na bolje. Plače v javnem sektorju se bodo v prihodnje izboljšale, kar je osnovni namen in cilj pogajanj. Največ bodo pridobili tisti, ki so pod minimalno plačo," je napovedal Arčon.

Sindikatom želi sporočiti, da je edina in prava pot za dosego dogovora pogajalska miza in ne stavka, protesti ali drugi načini nasprotovanja. "Pogajanja za pogajalsko mizo so edina, ki nas bodo pripeljala do tega, da bomo ta sistem uspešno in v obojestranskem razumevanju tudi zaključili," je poudaril Arčon.

Tako krovna kot stebrna pogajanja potekajo intenzivno. V ponedeljek je predviden sestanek vseh predstavnikov sindikatov. "Mi si želimo v najkrajšem času, tja do poletja zaključiti in se s sindikati dogovoriti. Interes vlade je, da zaključimo in postavimo nove temelje plačnega sistema v javnem sektorju, ker je dosedanji dobesedno preluknjan. Interes vlade je, da se ne pogaja z vsakim posebej, ko izrazi željo po stavki, pač pa, da uredimo in medsebojno tudi uskladimo sistem plač."

"Želimo in verjamem, da se tudi sindikati zavedajo, da če ostanemo na sistemu, kot je zdaj, bodo na slabšem, kot če se dogovorimo za nov plačni sistem," je dejal Arčon. Dotaknil se je tudi Fidesa, ki se ne udeležuje teh pogajanja. "Edina prava pot je pogajalska miza. Fidesu toplo polagam na srce, je velika odgovornost vodstva Fidesa, da se udeležijo stebrnih pogajanj. Tam se lahko hitro in učinkovito dogovorimo tudi za to področje. Lahko pa pridemo tudi do faze, ko na področju krovnih pogajanj dosežemo kvorum tudi brez Fidesa. Ta priokus, če se ne bodo udeleževali stebrnih pogajanj, ne bo ravno pozitiven za njihovo delovanje," je zaključil Arčon. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • kapljač 14:58 12.april 2024.

    Groza ! Namesto da bi se Fides kotalil skozi okna in skozi vrata.

  • slava68 11:51 12.april 2024.

    Kdo bi pa maral ljudi, ki so toliko svoje mladost prebedeli ob knjigah in študiju, namesto da bi se zabavali in žurali kot golobisti?

  • slava68 11:45 12.april 2024.

    Gonja proti zdravnikom, namesto proti levuharskim lenuhom.