Slovenija
1916 ogledov

Fiksna obrestna mera ni nujno fiksna

razno 08.05.13. denar, euro, stetje, bankovci, A bank employee counts Euro notes zurnal24.si
V zadnjem času so zelo priljubljena posojila s fiksno obrestno mero, a pozor, to ne pomeni, da se obrestna mera ne more spremeniti.

Fiksna obrestna mera ne pomeni nujno, da je res fiksna, poročajo Finance. Večina posojilnih pogodb ima namreč klavzulo, ki banki dovoli, da fiksno obrestno mero zviša. 

V intervjuju je France Arhar, predsednik združenja bank, pojasnil, da posojilo s fiksno obrestno mero za 30 let za banke pomeni veliko tveganje, zato v pogodbo dodajo klavzulo, da lahko po recimo petih letih preverijo, koliko pogodbena obrestna mera odstopa od tržnih in jo v primeru precejšnjega odstopanja znova določijo. Če bo razlika na primer manj kot odstotno točko, ostane obrestna mera za posojilo nespremenjena, sicer se zviša. Temu se reče stop-loss klavzula. Druga možnost je klavzula o spremenjenih okoliščinah. Običajno je vezana na spremenjeno izhodiščno obrestno mero ECB ali euribor. 

slovenija 10.11.11, France Arhar, predsednik uprave, UniCredit Banka Slovenija,  | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Tega ljudje ne vedo! Nihče na te klavzule ne opozarja, tudi bančniki ne."

Arhar je dejal, da ga ne bi presenetilo, če bi mu banka vsilila takšno obrestno mero. "Bi se pa pogajal. Vsekakor pa bi bil zainteresiran za fiksno obrestno mero. Toda ljudje tega ne vedo! Nihče na te klav­zule ne opozarja, tudi bančniki ne. Vem, da večina ljudi tega ne ve. In če se v to spuščajo, potem bi vsakemu svetoval, da se o tem pozanima. Lahko prosi banko za pojasnilo, kako se klavzula interpretira in razume, lahko tudi človeka, ki se na to spozna in mu zaupa," je v pogovoru za Finance svetoval Arhar. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • korisnik_362 15:59 03.avgust 2016.

    Banke morajo zagotoviti denar, ki ga posodijo naprej, njihovo tveganje je, po kakšni ceni ga bodo dobile. Ne vem pa, ali si ne morejo denarja za 30 let izposoditi tudi one, v tem primeru bi bilo edino tveganje neodplačevanje kredita.

  • zdrej 12:10 03.avgust 2016.

    Pozabila si še na to, da nam bodo v prihodnje še računali za denar, ki ga imamo pri njih, kljub temu, da ga obračajo na delniških trgih in z njim služijo tudi 16% ali več na leto. Na koncu pa ...prikaži več pokažejo veliko sposobnosti in skoraj propadejo, nakar grozijo z vsem mogočim, da jim potem še damo dodaten denar za dokapitalizacijo. Jaz hočem delnice vseh bank, ki jih je država dokapitalizirala, dragi CMERARČEK &Co. !! Pa da seveda jo lahko takoj prodam. Pa saj smo v kapitalizmu a ne, dragi politički nesposobni.

  • jozicamurn 09:46 03.avgust 2016.

    Dajmo vklopiti logiko in se vprašajmo, kdo tukaj tvega? Že iz imena "obrestna mera" pomeni, da se plačajo OBRESTI in to je še vedno plus bankam (majhen ali velik je vseeno PLUS). Kakšno torej tveganje imajo banke? Naj Vam jaz ...prikaži več povem, NOBENO. Služijo z dvigom našega zasluženega denarja, ki ga nismo mogli dobiti na roke in obračajo naš denar, bogim revežem pa na določen dokaj manjši dvig dajejo že takšne astronomske obresti, da komaj shajajo pri minimalnih plačah. Sramota že 1001. za našo državo, ki ne posega v marže in zaslužkarske provizije in ne omejuje bančnega trga z previsokimi obrestmi.