Slovenija
88 ogledov

Fiktivni naslov kandidata za župana preverja tudi KPK

slovenija 21.11.12. Igor Kolenc, zupan Izole, foto: suzana kos Žurnal24 main
Upravna enota in protikorupcijska komisija sta pod drobnogled vzela domnevno fiktiven stalni naslov izolskega župana Igorja Kolenca. Ptic selivk pa je pred vsakimi lokalnimi volitvami več.

Po upravni enoti Izola je postopek zoper izolskega župana Igorja Kolenca začela tudi Komisija za preprečevanje korupcije. Županu in kandidatu za ponovno izvolitev Kolencu namreč očitajo, da ima fiktivno prijavljen naslov stalnega prebivališča v Izoli na ulici Istrskega odreda in da tam ne prebiva. Upravna enota Izola je Kolenčev stalni naslov vzela pod drobnogled, postopek so prejšnji teden že zaključili, a ker upravna enota še ni prejela povratnice, da je bila županu pošta vročena, sklepa še ne morejo razkriti. Načelnik izolske upravne enote Branko Andrejašič je pojasnil, da Kolenčeva kandidatura na lokalnih volitvah, ki bodo v nedeljo, ni ogrožena, saj je sklep pravnomočen šele 15 dni po njegovi vročitvi, prav tako pa je zoper tega možna tudi pritožba. Za kandidaturo na lokalnih volitvah je namreč potrebno stalno prebivališče v občini volitev. 

"Kje spim ni pomembno"

Kolenc tega, ali je že prejel sklep upravne enote ni želel komentirati, je pa povedal, da to kje spiš ne določa tvojega stalnega prebivališča, ampak kje je center tvojih življenjskih aktivnosti: "Jaz, sem že 42 let vsak dan fizično prisoten na tem naslov vročevalcem in vsem drugim, kje spim ni pomembno.“ Tudi če bo upravna enota ugotovila, da je njegov stalni naslov fiktiven, se Kolenc županskemu mestu ni pripravljen odpovedati, saj pravi, da se on ni preselil za potrebe lokalnih volitev in je že 42 let prijavljen na istem naslovu.

Kolenčevo domnevno fiktivno stalno prebivališče pa je pod drobnogled vzela tudi Komisija za preprečevanje Korupcije. Prijavitelji izolskemu županu tako očitajo korupcijo, saj naj bi se s kandidaturo okoristil: "Štiri leta je bil zaposlen in zato dobival plačo. Tako zavestno obnašanje funkcionarja je nedopustno". Okoristil pa naj bi se tudi s cenejšim privozom plovila v Marini Izola, saj naj bi kot občan Mestne občine Koper moral plačevati višjo – komercialno ceno.

KPK v preteklosti že zaznala fiktivno preseljevanje

Na protikorupcijski komisiji so potrdili, da bodo prijavo obravnavali, a šele po tem, ko se bo do tega opredelila izolska upravna enota: "Postopek vezan na ugotavljanje prebivališča omenjenega župana pred pristojnim organom še ni zaključen, zato komisija o zadevi ne more vsebinsko odločati."

Je pa protikorupcijska komisija v mandatu Draga Kosa že obravnavala fiktivna preseljevanja pred referendumom v eni od občin, ko so ugotovili, da je "nedoločeno število posameznikov“ prijavilo svoje stalno prebivališče, po referendumu o ustanovitvi občine pa so stalno prebivališče odjavili. Komisija je takrat vladi tudi predlagala naj spremeni zakonodajo in natančneje določi, kdaj naj se upravna enota loti preiskovanja domnevanih fiktivnih prijav stalnih prebivališč.

Ptice selivke tudi v drugih občinah

Preseljevanje pred lokalnimi volitvami je bilo doslej mogoče zaznati že večkrat, izolski župan pravi, da sam ne sodi med "ptice selivke“, zato na tovrstno prakso nima komentarja. Je pa zavoljo kandidature na letošnjih lokalnih volitvah stalni naslov že zamenjal Gašpar Gašpar Mišič – iz Kopra se je preselil v Ankaran. Prav tako je v Kopru prebival Sebastjan Jeretič, ki zdaj kandidira za župana v Piranu. Pred lokalnimi volitvami leta 2010 je svoje stalno prebivališče za ljubljansko zamenjala tudi Mojca Kucler Dolinar, štiri leta prej je podobno ravnal tudi France Arhar. Glasno pa je odmevlo tudi razkritje časnika Dnevnik, da naj bi kranjski župan Mohor Bogataj – za to mesto se zopet poteguje – živel v Žirovnici, stanovanje v Kranju, na katerem ima prijavljen stalni naslov, pa je oddajal podnajemnikom.

Preberite še komentar o tem, da bodo politiki očitno morali naša življenja urediti do obisti, da bodo tudi sami dojeli kakšna so pravila igre.

Komentarjev 1
  • titty 11:42 30.september 2014.

    Vse naslove županskih kandidatov bi morali preverit, pa tudi kje so ostali člani družine prijavljeni. V občini katerih kandidati so bi morali biti prijavljeni dlje časa, ne pa samo dva meseca pred volitvami! Dajmo KPK zmigaj se!