Slovenija
97 ogledov

Filharmonija: Stavka za odstavitev dirigenta Lajovica

Čeprav je filharmonija res samo v Ljubljani, pa bo orkester Slovenske filharmoni Žurnal24 main
V času večerne vaje bodo zaposleni v orkestru Slovenske Filharmonije začeli stavko s katero skušajo doseči razrešitev dirigenta Uroša Lajovica.

Na glasovanju, na katerem je sodelovalo 90 od 96 zaposlenih v orkestru, se jih je 75 izreklo, da ne želijo več sodelovati z Lajovicem.

Lajovic imenovan brez soglasja orkestra

scena 23.01.13, Damjan Damjanovic, direktor Slovenske filharmonije, intervju, Sl | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Maestra Lajovica je nastavil na mesto šefa dirigenta direktor Damjan Damjanovič brez posvetovanja in soglasja orkestra, kar je v nasprotju s povsod po svetu uveljavljeno in uspešno prakso, ki dirigentu podeli legitimnost izbire in je predpogoj  za njegovo uspešno delovanje," je sporočil stavkovni odbor. Stavkajoči bodo zahtevali tudi razrešitev direktorja Damjanoviča, ki naj bi na enak način nastavil tudi prejšnja dirigenta (Villaume, Wilson). "Pred imenovanjem Lajovica smo člani orkestra direktorja opozarjali na naše dvome o uspešnosti sodelovanja z njim, vendar naših opozoril ni upošteval, je pa izjavil, da bo morebitne težave reševal," sporoča stavkovni odbor.

Lajovic namerava vztrajati

Maester Lajovic pa, kot je povedal za Delo, namerava vztrajati do konca mandata. Na vprašanje, kaj je takega storil glasbenikom, Lajovic pravi: "Nič takega, za kar bi moral oditi, ali pač: uvedel sem sedežni red."

Zaradi žaljivk prekinjena vaja

Sedežni red je Lajovic skušal uvesti v začetku lanske sezone, torej septembra 2015. "Ukrep je sprejel proti absolutni večinski volji orkestra in kljub pozivu vodij godalnih skupin, naj od tega odstopi. Člani orkestra smo namreč ukrep prepoznali kot neučinkovit in nevreden umetniškega vodje orkestra in zahtevali, da ostane uveljavljen sistem kroženja glasbenikov. Tudi sicer je tak način organizacije dela v orkestrih najpogostejša in tudi najučinkovitejša praksa," odgovarjajo v stavkovnem odboru, kjer Lajovicu očitajo tudi mobing. "Nesporazumi in konfliktni odnosi Lajovica z orkestrom, ki so sicer pogost pojav in posledica njegovega načina dela, so kulminirali v drugi polovici oktobra 2016, ko je Lajovic izrekel več žaljivk na račun glasbenikov, ter v času vaje osebno obračunaval s članom orkestra. To je pripeljalo do prekinitve vaje," razlagajo v stavkovnem odboru.

Lajovic: Proti meni le posamezniki

Lajovic je bil v Slovenski filharmoniji že zaposlen letoma 1972 in 1991. Kot pravi, se po vrnitvi leta 2015 ne razume le z nekaterimi posamezniki.  "Sprejeli so me vsi, razen nekaj posameznikov, ki so pod vplivom nekdanjega direktorja Borisa Šinigoja in so začutili, da ne bodo imeli več takega vpliva na delo v Filharmoniji," je povedal za Delo.

"Žaljivo in strahopetno"

"Izjave direktorja Damjanoviča in Lajovica, ki v medijih izjavljata, da je celoten zaplet plod ozkih interesov posameznikov, zavračamo kot neutemeljene, žaljive in pritlehne ter jih doživljamo kot skrajno nizkoten in strahopeten napad na predstavnike zaposlenih, zlasti, ker prihajajo s pozicije moči. Vsi, ki smo zadolženi za razrešitev konflikta med orkestrom in vodstvom Slovenske filharmonije, smo namreč zakonito izvoljeni predstavniki zaposlenih in pri svojih odločitvah upoštevamo izključno na tajnih glasovanjih jasno in nedvoumno izražen interes večine članov orkestra, ta pa v konkretnem primeru znaša 83 odstotkov," so še zapisali v izjavi stavkovnega odbora.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Roberto Kociper 17:10 29.december 2016.

    Direktorju predlagam da poišče novo zasedbo, zdajšnjim pa odpoved! Saj če ne želijo delati lahko sami podajo odpoved ! Kot da si jaz lahko izbiram kdo mi bo direktor ali šef pa na kakem stolu bom sedel ....

  • Johnny13a 14:03 05.december 2016.

    to ne rabijo namenoma narest, to že nenamenoma verjetno dostkrat :) hehe

  • Johnny13a 14:02 05.december 2016.

    Aroganca zaposlenih misliš ;) Sj vem, težko pogledat v ogledalo :P