Slovenija
14041 ogledov

Finančni minister povedal, komu bodo vzeli več in komu bodo denar dali

Klemen Boštjančič
1/2
Saša Despot predstavitev kandidata za ministra
Finančni minister Klemen Boštjančič je prišel na današnjo novinarsko konferenco vlade predstavit popravke davčne zakonodaje, ki jih pripravlja vlada, a razen nekaj grobih okvirjev podrobnosti ni želel razkriti, saj da s predstavniki ekonomsko-socialnega sveta še niso povsem usklajene.

Predloge bo vlada sprejela v naslednjih dneh po obravnavi na ekonomskem socialnem svetu, je dejal Boštjančič: "Davčne spremembe gredo v smer, da bodo tisti, ki imajo največ, v državno blagajno tudi največ prispevali. Vlada se je odločila, da bo ta denar namenila mladim."

Dodal je še, da so pri pripravi sprememb iskali ravnotežje med ciljno usmerjenimi ukrepi za naslavljanje draginje in ne prevelikim izpadom prihodkov iz proračuna.

Zaposleni z minimalno, povprečno in vsi, ki zaslužijo do 5-kratnika povprečne plače, bodo naslednje leto gotovo dobili višje prihodke, zagotavlja finančni minister in poudarja, da bodo dodatno pozornost namenili tistim z najnižjimi dohodki in mladim.

Nekateri od ukrepov, ki jih je napovedal, so spremenjeni dohodninski razredi in olajšave, ki jih bodo od 2024 usklajevali najmanj s polovično rastjo plač, poiskali bodo rešitve za mlade prevzemnike kmetij in prevetrili sistem normirancev. "Ne ukinjamo ga, so pa spremembe nujne," je odločen Boštjančič.

Pri polno zaposlenih samostojnih podjetnikih, ki imajo do 25 tisoč evrov dohodkov, se ne spremeni nič, obdavčeni bodo enako kot do zdaj, niti jim ne bo treba najemati računovodskih servisov. Tisti, ki zaslužijo nad 25 tisoč evrov, bodo obdavčeni le za znesek nad 25 tisoč evrov, in sicer po 12-odstotni stopnji. Obdavčitev se bo spremenila tudi pri popoldanskih samostojnih podjetnikih. Zanje bodo normirani stroški 40-odstotni, ne glede na višino prihodkov.  

Denar, evro | Avtor: Profimedia Profimedia
Ponovno se uvaja obveznost izdajanja računov. To je eno glavnih orodij varovanja pravic kupcev in omejevanja sive ekonomije, pravi finančni minister: "Čeprav so poenostavitve na tem področju nujne, se je izkazalo, da je ta sistem omogočal izigravanja."

Na davčnem področju tako vlada letos sprejema le najnujnejše popravke. Gre torej za prvo fazo sprememb. Za prenovo davčne zakonodaje, ki bo sledila, si bodo vzeli nekaj več časa, da jo uskladijo z vsemi deležniki.

O podrobnosti tokratnega paketa popravkov davčne zakonodaje Boštjančič ni želel govoriti, češ da jih mora vlada najprej predstaviti predstavnikom ekonomsko-socialnega sveta, šele nato jih bodo natančneje predstavili javnosti.  

Komentarjev 20
  • Naklonsky 08:31 23.september 2022.

    Še dobro, da ne dajejo upokojencem. Ti imajo itak vsega preveč, tudi denarja na bankah in nepremičnin! Živela svoboda!

  • Željko 21:05 22.september 2022.

    Kdo je pa meni kaj dal ko sem začel delat, bil mlad brez stanovanja ali hiše vse kar sem si lahko kupil je ena stara Astra. A zdej ko sem si z leti trdega dela naredil hišo in imam nek ...prikaži več dogodek zdaj naj pa jaz skrbim za nekatere brezdelneže FUJJ JANEZ KJE SI PRIDI ČIMPREJ NAZAJ

  • Avatar R_D
    R_D 19:45 22.september 2022.

    Tisti na minimalcu plačujejo zelo malo prispevkov, tisti z visokimi plačami pa ogromno. Koristijo pa vsi isto zdravstvo, šolstvo itd. In ta bedak zdaj odkriva toplo vodo in prodaja nekaj kar je že ves čas v veljavi kot nekaj novega. ...prikaži več Očitno so mu še odstotki tuji. Ni čudno, da je zafural vse firme, v katerih se je pojavil.