Slovenija
29 ogledov

Finančni trgi odporni na terorizem

"Problem odnosov med Rusijo in Čečenijo je na ruskem trgu vedno prisoten," pove Žurnal24 main
Ponedeljkov teroristični napad je povzročil padec delnic na moskovski borzi. "Gre za kratkotrajen učinek," pojasni Grahek. Slovenija prizadeta le, če bi bilo tarča napada slovensko podjetje v tujini.

"Tovrstni dogodki vnesejo na kapitalske trge določen nemir, vendar jih ljudje po 14 dneh že pozabijo," Andraž Grahek, direktor naložbenega sektorja KD skladi, pojasni dejstvo, da so se na ponedeljkov teroristični napad na moskovskem letališču Domodedovo, v katerem je umrlo 35 ljudi, odzvali tudi ruski finančni trgi. Delnice na moskovski borzi so povprečno padle za več kot dva odstotka, za največ, za več kot pet odstotkov, pa delnice ruskega letalskega prevoznika Aeroflot.

"Vsak, ki investira v Rusijo, se mora soočiti z določenim političnim tveganjem. Tu ne govorimo samo o politični eskalaciji okoli odnosov s Čečenijo. V Rusiji gre za način vlaganja, ki ni tipičen za zahodne demokratične države. Tveganje je večje, je pa večji tudi potencialni donos," zatrdi Grahek in doda, da so ruske delnice v zadnjem obdobju zabeležile lepo rast. "Vlagatelji so si zato enostavno rekli, zakaj ne bi z mize pobrali nekaj dobička in sledil je rahel padec."

Trgi so se navadili na grožnje
Grahek poudarja, da so se finančni trgi navadili na prisotnost potencialnih terorističnih dejanj. "Teroristični napadi, ki so prizadeli Madrid in London, niso vplivali na dogajanje na delniških trgih, saj en bombni napad ne more ohromiti gospodarstva," poudari.

Največji teroristični napad, ki je 11. septembra porušil svetovni trgovinski center, je po njegovih besedah močno zatresel finančne trge, nikakor pa ni zaustavil gospodarstva. "Če pa pride do vojnega stanja, potem nastane okolje, v katerem vlagatelji niso več pripravljeni tvegati," doda.

"Če bi napadli slovensko podjetje v tujini ..."

"Teroristični napadi v Evropi na slovenski kapitalski trg, ki je trenutno v stanju popolnega 'knockouta', nimajo nikakršnega vpliva. Drugače bi bilo, če bi teroristično dejanje prizadelo ali povzročilo škodo slovenskemu podjetju v tujini. Drugi črni scenarij bi bilo neko obsedeno stanje, zaradi katerega bi se ustavil slovenski izvoz," konča Grahek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.