Slovenija
12 ogledov

Fisu prihaja v kontrolo

posvet o univerzijadi Nino Verdnik
Zadolževanje mariborske mestne občine za projekt univerzijade. V Bruslju Mariboru še verjamejo.

“Naši predstavniki do konca meseca pridejo v kontrolo,” je za Žurnal24 pojasnil Dejan Šušovič, predstavnik Mednarodne univerzitetne športne zveze (Fisu) iz Bruslja.

Vse pripravljajo za kredit

Organizacijski odbor univerzijade je občini postavil rok do 30. januarja, da zagotovi sredstva za infrastrukturo. Župan Franc Kangler nam je pojasnil, da je “vse pripravljeno za zadolžitev v višini 15 milijonov evrov”. Ta sredstva ne bodo namenjena samo univerzijadi, ampak tudi Evropski prestolnici kulture (EPK) in še nekaterim drugim projektom. “Zadevo bomo uredili,” je optimističen Kangler.

Župan ima podporo

“Če občina ne zagotovi sredstev, od države pričakujemo, da do 15. februarja sprejme poseben zakon ali sklep o financiranju univerzijade. Potem bi prireditev razpršili na obstoječe objekte po vsej Sloveniji,” je povedal Tone Vogrinec, predsednik organizacijskega odbora univerzijade. Kangler nam je potrdil, da se je o tem že pogovarjal z novimi “mariborskimi” poslanci. “Zagotovili so mi, da bi zakon podprli,” pravi župan. Tako bi odpadlo 15 milijonov evrov, potrebnih za investicije, preostalo pa bi še za okoli 17 ali 18 milijonov evrov stroškov za organizacijo.

Vogrinec “bo zbolel”

“Če ničesar od tega ne bo, bomo organizatorji vrnili mandat državi in naj se politika odloči, kaj bo z univerzijado,” je dodal Vogrinec.

Na vprašanje, kaj bo rekel delegatom Fisu, ko pridejo na kontrolo, je napol v šali odgovoril, da bo takrat “najbrž zbolel”.

Bruselj optimističen

“Verjamemo, da bo Mariboru uspelo, zato nimamo rezervnega načrta,” je optimističen Šušovič. Dodal je, da bi ob odpovedi univerzijade “izgubili tri milijone evrov proračunskega denarja, ki ga je država nakazala za pristopnino”, o preostalih ukrepih pa še ni mogel govoriti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.