Slovenija
3554 ogledov

Foto. Začela se je gradnja Ikee v Ljubljani

Postavitev temeljnega kamna za gradnjo trgovine Ikea v Ljubljani
1/9
Saša Despot
V Ljubljani bodo danes položili temeljni kamen za začetek težko pričakovane gradnje pohištvene trgovine Ikea.

S položitvijo temeljnega kamna so v Ljubljani obeležili začetek težko pričakovane gradnje Ikee. Trgovina, ki naj bi bila zgrajena v letu dni, bo po besedah predsednice uprave družbe Ikea Jugovzhodna Evropa Sare Del Fabbro slovenskim potrošnikom nudila širok nabor izdelkov, veselijo pa se tudi priložnosti za sodelovanje s slovenskimi podjetji.

Današnji dan je za Ikeo po besedah Del Fabbrove poseben. V Ikei so si namreč po njenih besedah dolgo želeli odpreti trgovino v Sloveniji in okrepiti prisotnost na jugovzhodnem evropskem trgu.

Del Fabbrova je v govoru tudi izpostavila, da bo Ikeina trgovina v Ljubljani ena najbolj trajnostnih. Ob tem je regionalni direktor za nepremičnine in razvoj v družbi Ikea SEE Vladislav Lalić dodal, da bo med drugim opremljena s sončno elektrarno, prav tako nameravajo zbirati deževnico.

Janković: otvoritev ne sme biti decembra

Položitev temeljnega kamna za trgovino Ikea v Ljubljani, župan Zoran Janković drugi z leve | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Gradnja Ikeine trgovine na območju BTC naj bi trajala eno leto, ljubljanski župan Zoran Janković pa je prepričan, da bi bila lahko končana že prej, po njegovem do 30. junija 2020. Kot je dejal v izjavi za medije, je po trgovski logiki najboljši čas za odprtje september. "Ne sme biti decembra, ko bo že preveč gneče," je ocenil.

Župan je tudi napovedal, da bo občina do odprtja Ikeine trgovine uredila vse ceste, ki so v njeni pristojnosti. "Šmartinski nadvoz smo končali, začeli bomo delati Letališko cesto, ostalo je stvar Darsa," je pojasnil.

Tudi Janković je sicer pozdravil prihod trgovca v prestolnico. "S tem, ko je Ikea prišla v Ljubljano, v Slovenijo, je dokazala, da smo mi v velikem gospodarskem razvoju in ima tu številne potrošnike, sicer se za to ne bi odločila," je dejal.

Glede sodelovanja s slovenskimi dobavitelji pa je Janković izpostavil, da bodo imeli veliko možnosti. Med drugim je spomnil, da bo trgovino gradilo slovensko podjetje, zaposlenih bo 300 ljudi. "Tudi dobri proizvajalci, ki bodo sprejeli cenovno politiko, bodo imeli tu dober trg," meni. Na Ikeo sicer Janković gleda kot na izziv za slovensko proizvodnjo.

Postavitev temeljnega kamna za gradnjo trgovine Ikea v Ljubljani | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Dobrih sosedskih odnosov z Ikeo se veseli predsednik upravnega odbora BTC Jože Mermal, ki je strnil nekaj prednosti, ki jih prinaša prihod švedskega podjetja. "Pomeni tudi 15 milijonov evrov prispevkov v socialno blagajno, 300 novih zaposlitev, prav tako nam ne bo treba več zapraviti pol dneva, da bi se po izdelke vozili v sosednje države," je poudaril.

Da se slovenskim potrošnikom kmalu ne bo treba voziti čez mejo, je izpostavil tudi Lalić. "Ikea trgovine nikoli ne postavi nepremišljeno. Videli smo, da mnogi Slovenci nakupujejo v Avstriji, na Hrvaškem in v Italiji," je med razlogi za prihod v Ljubljano navedel Lalić. Izpostavil je tudi "odlično" lokacijo ljubljanske trgovine, ki bo samo 3,5 kilometra oddaljena od središča prestolnice.

Ljubljanska trgovina bo sicer obsegala več kot 31.000 kvadratnih metrov, v ponudbi pa bo skoraj 10.000 izdelkov. Uredili bodo tudi otroško igrišče, restavracijo s 450 sedeži, bistro, prodajalno švedske hrane ter parkirišče za več kot 170 koles in 1000 avtomobilov, vključno s petimi polnilnimi postajami za električna vozila. V neposredni bližini bo tudi postaja za izposojo mestnih koles Bicikelj.

Dolgo se je zapletalo

Švedski velikan je vstop na slovenski trg napovedal pred petimi leti, a se je zapletalo pri pridobivanju potrebnih zemljišč.

Ikea je prihod v Ljubljano napovedala septembra 2014, ko sta ljubljanski župan Zoran Janković in regionalni direktor za nepremičnine in razvoj v družbi Ikea SEE Vladislav Lalić na Ljubljanskem gradu podpisala memorandum, s katerim sta se obe strani zavezali k projektu.

Sledilo je pridobivanje potrebnih zemljišč, pri čemer se je zapletalo predvsem pri tistih ob križišču Kajuhove in Kavčičeve ulice. Potem ko je mestni svet februarja spremenil občinski prostorski načrt in odstranil pogoj, da lahko Ikea uporabno dovoljenje dobi šele po ureditvi južne dostopne ceste, je Ikea marca vložila vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja. Tega je pridobila avgusta letos.

Celoten projekt izgradnje trgovine v Sloveniji je vreden okoli 90 milijonov evrov in bo prinesel okrog 300 delovnih mest. Gradnja trgovine, ki se bo razprostirala na približno 30.000 kvadratnih metrov površine, bo predvidoma trajala leto dni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
 • Avatar vec
  vec 09:10 18.oktober 2019.

  kdo je pa prepotentnež z prastarimi Ray ban špegli ki cel cajt sonči zobke ?

 • Lavdan 16:55 17.oktober 2019.

  Važno da Zokiju kapne.

 • jakec1575 14:01 17.oktober 2019.

  vauuuu. Te skandinavci pa so potrpezljivi z balkanosi v Sloveniji. To je za v učbenike.

Sorodne novice