Slovenija
13327 ogledov

Fotografirali smo se na ljubljanskem gradu, prišel je varnostnik in nas nagnal

ljubljana 05.10.07 ljubljanski grad; foto:sasa despot
1/2
Saša Despot
Prejšnji teden se mi je zgodil neljubi dogodek na Ljubljanskem gradu, nam je pisal bralec in dodal, da je na gradu želel fotografirati mladoporočenca, a so jim to tamkajšnji uslužbenci preprečili.

"Med fotografiranjem para v poročni obleki, ki se je že pred pol leta poročil v tujini, je k nam pristopila uslužbenka, ki nas je opazoval iz kioska, kjer prodajajo vstopnice, in nas opozorila, da se na gradu ne smemo fotografirati, če se par ni poročil na gradu. Fotografirali bi se lahko le ob plačilu 180 evrov," nam je pisal fotograf, ki je na Ljubljanskem gradu fotografiral mladoporočenca.

Uslužbenka je nato poklicala varnostnika, ki jima je dovolil fotografiranje v okolici gradu.

"Preden smo zaključili z delom, smo se fotografirali še pod mostičkom, ki pelje v grad, kjer nas je po treh minutah ozmerjal varnostnik, češ, ali morda nismo razumeli," je še zapisal fotograf.

"Ljubljanski grad je spomenik kulturnega pomena. V skladu z zakonom nihče ne sme uporabljati njegove podobe in imena za pridobitne namene brez soglasja lastnika spomenika. Lastnik spomenika pa lahko s soglasjem določi tudi višino nadomestila za uporabo," na očitke fotografa, češ da gre za diskriminacijo na osnovi obleke, odgovarjajo z Ljubljanskega gradu in dodajajo: "Podlaga za plačilo nadomestila v primeru uporabe za pridobitne namene (kamor sodi tudi opravljanje dejavnosti občana, ki se je s pisanjem obrnil tudi na nas) je torej podana že v zakonu."

Ljubljanski grad. | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Podobno je opredeljeno tudi v ceniku: Če želite zunanje površine gradu uporabiti za snemanje ali fotografiranje v komercialne namene, morate vnaprej pridobiti soglasje javnega zavoda Ljubljanski grad in poravnati znesek v višini 130 evrov, DDV ni vključen v ceno.

Na Ljubljanskem gradu še poudarjajo, da ne gre za zaračunavanje na podlagi poročne obleke oziroma diskriminacije, pač pa je osnova za plačilo zgolj takrat, ko se podoba in ime spomenika dalje uporabljata v pridobitne namene.

"Paru, oziroma fotografu je bilo ob prihodu na grad (po tem, ko je že pričel s profesionalnim fotografiranjem) prijazno obrazloženo, kakšna so naša pravila. Da je osnova za to cenik, ki je javno dostopen na naši spletni strani. Zaposlena jih je vprašala, ali imajo naše soglasje, in ali so fotografiranje predhodno najavili. Par je bil pripravljen strošek tudi plačati, fotograf pa se je začel nesramno znašati nad zaposleno in kasneje žaliti tudi varnostnika," dogodek opisujejo na gradu.

Poudarjajo še, da pri njih vsak dan potekajo raznoliki dogodki tako v dvoranah, kot tudi na zunanjih lokacijah, ki jih morajo skrbno načrtovati. Prav zato, pravijo, je tudi potrebno vnaprejšnje soglasje in uskladitev termina z upraviteljem lokacije, da ne bi hkrati na enem mestu potekalo več različnih dogodkov, saj v tovrstnih primerih ne gre za zgolj 'običajno' fotografiranje nekega turista na destinaciji s telefonom, pač pa gre lahko že za različno velik fotografski ali snemalni studio.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 36
 • McBobo 06:16 23.marec 2019.

  A zrak pa sonce tudi že zaračunavajo na Lj gradu? Samo vprašam.

 • letalec 15:51 22.marec 2019.

  Verjetno so današnji "lastniki" gradu nekakšna daljna žlahta prvotnih lastnikov, pa so si dovolili zaračunavati ozadje na posnetkih. To je verjetno namesto takratnega davka tlačanov.

 • Avatar vec
  vec 12:34 22.marec 2019.

  Čak mal, kje je moj DINAR, nisem vedel da mi pripada kak euro tudi iz tega naslova :)