Slovenija
21 ogledov

Franja postala simbol zdravstva

1/18
Žurnal24 main
Zlobec na slavnostni seji ZZB NOB: glede sprave nismo dosegli ničesar, "razen, da se danes neizmerno bolj sovražimo, morda celo bolj kot med vojno".

"Ko ocenjujemo in se otepamo vseh mogočih psovk na račun NOB, pozabljamo poudarjati kontekst, v katerem je to gibanje nastalo," pravi Ciril Zlobec.

Pred jutrišnjim praznikom dneva upora proti okupatorju je osrednja državna proslava v Novi Gorici namenjena partizanski bolnišnici Franji. Franja bo po uničujočih poplavah sredi maja nared za ponovne oglede. Več v povezavi.

Poudarja, da je bil slovenski prostor edini v Evropi, ki so ga Nemci in Italijani takoj anektirali vsak v svoj okupirani del ter načrtovali popoln genocid nad Slovenci.

Druga rana je sprava
Druga odprta rana slovenskega naroda je po njegovih besedah sprava. Ta je na dnevnem redu že več kot 20 let, je dejal in se vprašal, kaj smo v tem času dobili.

"Dobili smo to, da je ena stran – tista, ki je izšla iz vojne sramotno označena s kolaboracijo – sebe postavila a priori kot nedolžne žrtve. Mi smo apriorni zločinci, vsi, ki so sodelovali z okupatorjem, pa so naše nedolžne žrtve," je dejal.

"Usodo smo vzeli v svoje roke"
Predsednik državnega zbora dr. Pavel Gantar je na osrednji proslavi v Novi Gorici dejal, da je dan boja proti okupatorju "dan spomina na grozote, ki jih je preživel slovenski narod".

V NOB smo Slovenci vložili veliko materialnih naporov in človeških žrtev. Partizanska zgodba je predvsem in tudi zgodba o človečnosti. V tem obdobju so na dan privrele tudi izjemne človeške vrline.
Pavel Gantar

Brez sodelovanja, solidarnosti in tovarištva ne moremo računati na nadaljnje uspehe in na učinkovito reševanje problemov, s katerimi se spopadamo, je dejal Pavel Gantar in dodal, da smo z odločitvijo za upor uresničili našo pravico za obstoj, da si izborimo svobodo in prostor pod soncem. Brez spoštovanja in krepitve teh vrednot ne moremo pričakovati, da bomo uspeli 21. stoletje, za razliko od preteklega, spremeniti v stoletje miru, solidarnosti, strpnega sobivanja in odgovornega odnosa do okolja, je še dodal.

Tako kot se je širil partizanski boj, se je širila tudi partizanska oskrba. Gantar je izpostavil borbenost in plemenitost medicinskega osebja. Osebje, ki se je spopadalo s pomanjkanjem ustreznih pripomočkov, naj bi zdravilo in negovalo okrog 22 tisoč ljudi.

"Bolnica Franja je postala simbol partizanskega zdravstva," je dejal Gantar in dodal, da "še danes obiskovalec ne more dojeti, kako je lahko v tej ozki soteski potekalo zdravljenje poškodovancev".

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.