Slovenija
1025 ogledov

Friderika Kresal na višjem sodišču oproščena

Friderika Kresal (Foto: Delo) Žurnal24 main
Po večletnem kazenskem postopku je Višje sodišče v Ljubljani pravnomočno potrdilo oprostilno sodbo Frideriki Kresal in Zbornici fizioterapevtov Slovenije.

Po večletnem in obsežnem kazenskem postopku, ki se je začel s kazensko ovadbo nekdanje informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar v letu 2009, in v katerem je bilo zaslišanih skoraj 400 prič, je Okrožno sodišče v Ljubljani s sodbo z dne 31. 3. 2014 Frideriko Kresal in Zbornico fizioterapevtov Slovenije v celoti oprostilo obtožbe za kaznivo dejanje preslepitve. Zoper sodbo Okrožnega sodišča se je pritožila okrožna državna tožilka, Višje sodišče v Ljubljani pa je njeno pritožbo v celoti zavrnilo kot neutemeljeno. S tem sta bili Friderika Kresal in Zbornica fizioterapevtov Slovenije pravnomočno oproščeni vseh obtožb.

Vpis na seznam brez vednosti

Kazenski postopek se je začel po ovadbi informacijske pooblaščenke, češ da je zbornica nezakonito obdelovala osebne podatke najmanj 522 fizioterapevtov, ki jih je brez njihove vednosti vpisala na svoj seznam in si tako menda pridobila javna pooblastila. Zbornica je namreč jeseni 2005 pridobila javno pooblastilo za oddajo nalog s področja fizioterapije na podlagi javnega razpisa, po katerem mora zbornica združevati najmanj 60 odstotkov vseh zdravstvenih delavcev, ki izvajajo naloge s področja fizioterapije. Na razpis se je prijavilo tudi društvo fizioterapevtov, a je bila njegova prijava zavrnjena.

Kresalova se je zagovarjala, da so na prijavi na razpis navedli zgolj podatke iz registra članstva zbornice, saj je bil ob njeni ustanovitvi sprejet sklep, da so člani Društva fizioterapevtov Slovenije samodejno tudi člani omenjene zbornice. "Plačevanje članarine ni bilo obvezno in ni pomenilo, da se član, ki ne plačuje članarine, izključi," je v zagovoru dejala Kresalova in dodala, da je bil član zbornice hkrati lahko tudi član društva.

Odškodnina?

"Friderika Kresal razmišlja o odškodninski tožbi zoper nekdanjo informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar," sporočajo iz odvetniške pisarne Mira Senice. Damijan Gregorc, direktor in odvetnik omenjene pisarne, pri tem še izpostavlja, da je s sodbo višjega sodišča nesporno in nedvoumno dokazano, da so bili vsi očitki zoper Frideriko Kresal popolnoma neupravičeni, ravno tako pa tudi "medijska gonja, ki je tekla zoper njo".

Komentarjev 17
  • encijan 06:27 22.februar 2015.

    Pa naštej te "vidne" člane usrane!?!

  • macola 19:29 20.februar 2015.

    A se teb ponoči kaj rumeno-modra barva prikazuje?

  • dragec 19:00 20.februar 2015.

    Tudi jaz