Slovenija
25 ogledov

Fructal v novo embalažo vložil tri milijone

Nova fructalova embalaža Fructal
Fructal je za novo investicijo v strojno opremo, s katero bodo zamenjali dosedanje stroje z novimi za inovativno embalažo, namenil tri milijone evrov.

Naložba - gre za največjo investicijo v opremo po letu 2008 - bo omogočala polnjenje 200 in 250 mililitrov sadnega soka v embalažo, ki bo primerna za pitje kar iz samega pakiranja. Kot je na današnji novinarski konferenci dejal izvršni direktor Fructala Bojan Radun, bodo investicijo v strojno opremo plačali iz lastnih sredstev in delno v dogovoru z Tetra Pakom v obrokih, tako da zanjo ni bilo treba najeti nobenih posojil.

Radun je sicer izpostavil, da pomeni investicija vložek v razvoj in novo zaposlovanje, vendar konkretnih podatkov o tem ni želel navesti. Iz podatkov Zavoda za zaposlovanje Nova Gorica pa izhaja, da je Fructal v prvih osmih mesecih letos odpustil 22 delavcev.

Novinarske konference se je udeležil tudi direktor družbe Tetra Pak Ola Elmquist, ki je pohvalil več kot 25-letno sodelovanje s Fructalom.

Novi sok bo dražji

Iz Fructala letos prihajajo tudi novi izdelki. Mednje sodi nov sok iz vipavske breskve, ki bo zaradi višje kakovosti tudi nekoliko dražji za slovenske potrošnike. Od prodaje tega soka bo odvisno, koliko bodo dobili sadjarji plačane breskve, ki so jih letos oddali Fructalu. Po besedah direktorja Kmetijske zadruge Vipava Borisa Bajca so na Fructalu letos odkupili le 540 ton breskev, vendar je bila letošnja letina izjemno slaba in večjih količin niso niti ponudili v odkup.

16 centov za kilogram breskev

Pridelovalcem v Vipavski dolini bo tako Fructal letos plačal po 16 centov za kilogram breskev, v primeru dobre prodaje novega soka pa bodo dobili kilogram breskev plačan še 12 centov več. Bajc tako pričakuje, da bodo sadjarji dobili dejansko plačane breskve okrog 20 do 22 centov za kilogram oddanega sadja. Obenem upa, da se bodo novi lastniki Fructala odločili še naprej vlagati v obnove breskovih nasadov, saj so ti stari in je zato njihova rodnost iz leta v leto manjša in ob slabih vremenskih pogojih so tudi količine pridelanih breskev vse manjše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.