Slovenija
41 ogledov

Fundaciji podarili lipicanca

Zakonca Nina in Janez Peternel z lipicancem Favoryjem Barbano, ki ga bosta v pet Žurnal24 main
Vzrejna hiša lipicancev Barbana bo fundaciji za osebe s posebnimi potrebami podarila lipicanca.
"Želimo pomagati ljudem, poleg tega pa bomo z donacijo pripomogli k večji prepoznavnosti lipicancev," sta dejala zakonca Peternel in dodala, da jima kljub navezanosti na lipicanca Favoryja Barbano 367 ni težko, saj vesta, da gre v dobre roke. Na domačiji Peternel se z vzrejo konj ukvarjajo 15 let, trenutno pa imajo v hlevu 12 lipicancev, ki se jim bo čez dober mesec pridružil še žrebiček. "V življenju je treba kdaj tudi kaj podariti, kaj dobrega storiti za ljudi in skupnost, zato sva se odločila za donacijo omenjeni fundaciji," je pojasnil Janez, Nina pa je pristavila, da je lipicanec še posebno primeren za terapevtsko jahanje, saj velja za zelo inteligentnega, zvestega in prijaznega konja, ki se v približno sedmih letih iz rjave ali črne barve obarva belo. Lipicanec Favory Barbana je star šest let, za njim je triletno šolanje, vreden pa je okoli devet tisoč evrov.

 

Nazaj na konja

Fundacija. Deluje četrto leto, sedež pa ima v Starošincah na Dravskem polju, kjer so uredili jahalni center. Alexander Saša Goljevšček, član upravnega odbora fundacije, je povedal, da otrokom, mladostnikom in odraslim s posebnimi potrebami iz vse Slovenije omogočajo strokovne terapije s konji. Kot neprofitna nevladna organizacija so odvisni predvsem od donacij, imajo okoli 50 rednih uporabnikov, v enem letu pa se jih pri njihovih terapijah zvrsti 300.

Terapija z lipicancem
Slovesna donacija bo v petek ob 11. uri na omenjeni domačiji, lipicančev nov dom pa bo na Štajerskem, kjer deluje fundacija. "To je za nas izjemno darilo in nova vrednost za terapijo. Lipicanca smo še posebno veseli, saj ga odlikuje miren značaj, otrokom pa ustreza tako po višini kot barvi, saj belo barvo najbolje sprejemajo," je poudaril Alexander Saša Goljevšček, član upravnega odbora fundacije. Na lipicance so zelo navezani tudi Peternelovi otroci Primož, Jure in Ambrož, ki po svojih močeh že pomagajo v hlevu.

Peternelovi so včlanjeni v Združenje rejcev lipicanca Slovenije (v Sloveniji je okoli 600 lipicancev, od tega sto na Gorenjskem), organizirajo vožnje s kočijo za turiste in mladoporočence, na njihovi domačiji pa so dobrodošle tudi družine z otroki. Družina prireja slikarske razstave, Janez z lipicanci tekmuje v vožnji dvovpreg, Nina pa bo v kratkem na biotehniški fakulteti diplomirala na temo lipicancev. In kje je največ Peternelovih lipicancev? "V Nemčiji in na Nizozemskem, kjer so nad njimi navdušeni," je kratko povedal Janez.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.