Slovenija
7647 ogledov

Furs izrekel za 5,8 milijona evrov glob

Evro Profimedia
Finančna uprava je v boju proti sivi ekonomiji tudi v lanskem letu namenila posebno pozornost področju nadzora dela in zaposlovanja na črno.

Finančna uprava RS (Furs) je lani izvedla 11.982 nadzorov, pri čemer je v 22,3 odstotka primerih odkrila kršitve. Izrekla je za 5,8 milijona evrov glob, je razvidno iz letnega poročila posebne vladne komisije.

Vladna komisija za preprečevanje dela in zaposlovanja na črno v poročilu, objavljenem na spletnih straneh vlade, ugotavlja, da Furs uspe odkriti velik delež nepravilnosti, kar je "posledica dobro načrtovanih in izvedenih ciljno usmerjenih nadzorov".

Največ prijav s področja zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno sicer prejema prav Furs. Lani jih je naštel 2826 zoper 3504 zavezance.

Padle tudi kazenske ovadbe

Finančna uprava je tako v okviru 2427 prekrškovnih postopkov obravnavala 2826 prekrškov in skupno izrekla za 5,8 milijona evrov glob. Ob tem je podala tudi 11 kazenskih ovadb za kaznivo dejanje zaposlovanja na črno po kazenskem zakoniku. Posledično je prišlo do dveh obsodilnih sodb s pogojno kaznijo za storilca.

Tudi Tržni inšpektorat RS za delo na področju dela na črno opravi precejšnje število nadzorov, a "gre v večini primerov za preverjanje ustreznosti registracije in dovoljenja registriranih subjektov, v posamičnih primerih pa tudi za nedovoljeno reklamiranje ali omogočanje dela na črno s strani registriranih subjektov".

Četudi ne gre za delo na črno v dobesednem pomenu, pa takšen nadzor po navedbah komisije pripomore k urejenosti trga, predvsem pri preverjanju listin o izpolnjevanju pogojev, ki je "ključen pogoj za zakonito in strokovno opravljanje dejavnosti".

Nekatera področja še posebej problematična

Inšpektorat RS za infrastrukturo na področju nadzorov še naprej kot problematičen izpostavlja segment nadzora nad prevozi potnikov z osebnimi vozili, kjer je dokazovanje dela na črno posebej težavno.

Vrtec | Avtor: Profimedia Otroci v vrtcu. Profimedia
Inšpektorat RS za šolstvo na drugi strani navaja, da zakonodaja omogoča ustanavljanje zasebnih vrtcev ali opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje, a se še vedno pojavljajo številni ponudniki varstva otrok, ki se izogibajo registrskim postopkom, v katerih bi morali izkazati izpolnjevanje predpisanih kadrovskih pogojev ter pogojev za prostor in opremo.

"S tem se vzpostavljajo tvegane situacije za otroke, ki so nedopustne, zato je treba za preprečitev tovrstnih ravnanj področni zakon dopolniti z ustreznimi ukrepi," je mogoče brati v poročilu. Na področju, ki je v domeni Inšpektorata RS za notranje zadeve, naj bi bile težave v zasebnem varovanju, kjer naj bi prihajalo do dela na črno in plačevanja na roko, a je v praksi to težko dokazati.

Nad delo na črno tudi policija

Policija medtem v primerih kaznivih dejanj zaposlovanja na črno ne ugotavlja bistvenih razlik s preteklimi leti. "Največkrat gre za opravljanje dela brez prijave v ustrezno zdravstveno zavarovanje in brez ustreznih dovoljenj za delo," navaja komisija.

Policisti še vedno ugotavljajo tudi, da se tovrstna kazniva dejanja najpogosteje pojavljajo v gradbeništvu, gostinstvu in avtoprevozništvu, zaznavajo pa jih tudi v drugih storitvenih dejavnostih.

V sklopu kaznivih dejanj zoper delovno razmerje in socialno varnost pa je v zadnjih letih najštevilčnejše kaznivo dejanje kršitev temeljnih pravic delavcev. Gre predvsem za neizplačevanje plač oz. davkov in prispevkov zaposlenim, ko ti ne prejmejo plačila za opravljeno delo ali ga prejmejo v gotovini, v manjši meri pa za kršitve glede sklenitve oz. nezakonitega prenehanja delovnega razmerja.

Komisija se je dotaknila tudi osebnega dopolnilnega dela, pri čemer je navedla, da so njegovi izvajalci lani skupaj zabeležili 2,7 milijona evrov prihodkov. Za to delo je bilo sicer pridobljenih 20.733 vrednotnic.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar jate
    jate 06:38 22.junij 2020.

    najprej naj polovijo ta velike ribe (morski psi) kot so kriminalni politiki za dosti vec denarja...saj veste riba smrdi pri glavi...oni dajo zgled,sele nato naj se lotijo (ikre),da o podkupljenih inspektorjih niti ne pisem. DRZAVA NAJ PRVO POMETE PRED SVOJIM PRAGOM!!!!

  • SonnyBlack 18:31 21.junij 2020.

    delo na crno??ok,vem,da ni dovoljeno,da tudi ni pravilno...treba pa je razumet,da ljudje nekako morjo prezivet...ceprav imamo ustanove,katere pomagajo prezivet...nacrtno delo na crno ni najbolj zdravo za vse nas...saj tistega ki bo na brzino zasluzil 50eurov zato da prezivi mu furs ...prikaži več nebo nic ... take ki pa majo na crno vse kar imajo...pa zal je treba stisnit... res pa je tudi,da imamo hude davke...in bi tudi drzava morala nardit kaj v tej smeri

  • AnzeSmolej 17:54 21.junij 2020.

    Zakaj gre štromar k sosedu štrom delat v bajto in zato v firmi vzame dopust?! Ker se ne splača prijavljati Dursu, ker so davki in prispevki previsoki. Znižajte te zadeve namesto da višate kazni.