Slovenija
66491 ogledov

Furs v novo akcijo, globe do 30.000 evrov

denar, posojilo, vračilo, evri Profimedia
Finančna uprava RS (Furs) bo v naslednjih mesecih večjo pozornost posvetila tveganju, da zavezanci poslujejo brez transakcijskih računov. V skladu z zakonom o davčnem postopku morajo namreč vsi poslovni subjekti imeti odprt transakcijski račun pri banki ali hranilnici, sicer jim grozi kazen.

Zakon določa, da morajo imeti pri ponudniku plačilnih storitev transakcijski račun odprte vse osebe, ki so dolžne voditi poslovne knjige in evidence, so spomnili na Fursu. To so torej gospodarske družbe, samostojni podjetniki, društva, zavodi in tako dalje.

Če poslovni subjekt nima odprtega računa, to predstavlja prekršek, za katerega je predpisana globa v razponu od 800 evrov do 30.000 evrov za poslovni subjekt ter od 400 evrov do 4000 evrov za njegovo odgovorno osebo. Ob ugotovljeni kršitvi navedene obveznosti Furs uvede prekrškovni postopek in kršitelja ter odgovorno osebo sankcionira z izrekom globe.

Na Fursu so nam pojasnili, da so pri pregledu podatkov našli okoli 8500 subjektov, ki nimajo odprtega transakcijskega računa. Gre za subjekte različnih kategorij, a v teh prevladujejo društva. Tudi zanje je TRR obvezen, poudarjajo, čeprav se morda tega sami ne zavedajo. 

Tistim, ki transakcijskega računa morda nimajo odprtega, na Fursu svetujejo, naj to čim prej storijo. Če odprejo račun pri ponudniku plačilnih storitev v Sloveniji, jim tega ni treba posebej sporočati, saj Furs podatek pridobi po uradni dolžnosti iz registra transakcijskih računov. Je pa prijava računa potrebna v primeru odprtja računa v tujini.

Denar, evro Slovenija Slovenija Dacarji napovedali stavko, toliko višje plače zahtevajo

Ob tem na Fursu opozarjajo, da pri obveznosti odprtega računa za poslovne subjekte ni nikakršnih izjem. Potreben je torej tudi v primeru morebitne poslovne neaktivnosti oz. mirovanja poslovnega subjekta, kot tudi enostranskega zaprtja računa s strani ponudnika plačilnih storitev.

Komentarjev 12
  • Marofar 17:44 19.januar 2023.

    Ok. Bomo pa v dva štunfa dajal dnar. Mi na misel ne pride da banke za lagal.

  • Albatroz 19:23 18.januar 2023.

    Furs- podaljšana roka lopovske sheme državne oblasti si želi med prebivalci ustvariti malo straha ker so ovčke najbolj pridne ko jih je strah in velika večina je umsko nedozorelih in zavistnih zato jim to uspeva in tako bo ostalo ker država tako hoče.

  • stromar 18:50 18.januar 2023.

    Seveda, enako kot vsi omogočajo plačilo s karticami. Niti to niste sposobni uvesti, bolje da poslujejo samo z gotovino in 90% v žep