Slovenija
5 ogledov

GALERIJA: Uran: Cenimo življenje!

1/21
Žurnal24 main
Ljubljanski nadškod Alojz Uran je ob prazniku Marijinega vnebovzetja vernike pozval, da naj bodo odgovorni do življenja. Opozoril je na splave, samomore in onesnaženost.

Ljubljanski nadškof in metropolit je vernike pred romarskim središčem v Brezjah na Gorenjskem opozoril, da morajo misliti na življenje in prihodnost Slovenije. Tako je spomnil na preveliko razširjenost splava, saj po njegovih besedah v Evropi vsako leto legalno pobijemo 1.200.000 nerojenih otrok. "V Sloveniji za obnavljanje naroda vsako leto manjka okrog 10.000 rojstev, tako da je ob koncu leta 2006 manjkalo že približno 272.000 otrok. Po drugi strani smo v zadnjih dvajsetih letih opravili okrog 312.000 splavov, kar je enako številu prebivalcev največjega slovenskega mesta skupaj z okolico," je dejal Uran. Ob tem je spomnil, da je potrebno tej številki dodati še 500 samomorov in prek 300 žrtev prometnih in drugih nesreč, zasvojenost z drogo in okrog 170.000 težkih odvisnikov od alkohola.


V nadaljevanju je Uran spomnil še na nujnost sklepanja zakonskih zvez, saj je "naravno okolje varnosti in topline prav zakonska zveza, ljubeč odnos med možem in ženo, ki je vedno odprt za morebitno novo življenje." Ob tem je priznal, da so tudi družine kdaj priče družinskim tragedijam, a "žalostni primeri naj nas le utrjujejo v stalni skrbi za to, da bodo naše družine ljubeče in zdrave skupnosti, ki bodo zagotavljale tudi prihodnost naše domovine.˝"

Uran je zato pozval vernike, naj se zavzemajo za zaščito vseh ljudi, še posebno najbolj ranljivih in šibkih. "Stiske in naravne nesreče so za vse nas vedno izziv, da ne skrbimo samo za svoje dobro, ampak smo pripravljeni pomisliti tudi na drugega. To je naša naloga solidarnosti, ki bo vedno aktualna: da se zavzemamo za najbolj ogrožene, revne, brezposelne, priseljence in zatirane ter se borimo proti družbenim krivicam," je zaključil Uran.

Na Brezjah se je zbralo več kot 5000 ljudi. © BOBO

 
Ob velikem šmarnu maše po vsej državi
Ob največjem Marijinem prazniku, velikem šmarnu, v romarskih središčih potekajo slovesna bogoslužja, ki jih bodo vodili slovenski škofje in njihovi namestniki. Na Ptujski Gori je tako mašo že daroval mariborski nadškof Franc Kramberger . V svoji pridigi je poudaril, da se je v zgodovini človeštva in stvarstva na nebu pojavil ognjeno rdeč zmaj. Povedal je, da ognjeno rdeči zmaj lahko pomeni vse totalitarne ideologije, ki so usmerile svojo moč proti človeku in človeštvu, proti narodom in Cerkvi. Opozoril je, da smo prav vsi državljani odgovorni za skupno blaginjo oziroma za pravično ureditev družbe, v kateri živimo.

Koprski škof Metod Pirih pa je vernike že nagovoril tudi na Sveti Gori pri Novi Gorici. Tam je poudaril skrb za nove duhovne poklice in spomnil, da v koprski škofiji letos niso imeli novomašnikov, umrlo pa je pet duhovnikov. Za vpis v bogoslovje se je do zdaj prijavil en fant iz vipavske škofijske gimnazije. "Morda pa to Gospodovo naročilo ponavljamo v nekakšnem malodušju, češ, saj ni nobenih vidnih uspehov naše molitve," je ugotavljal.

V drugih romarskih krajih po Sloveniji bodo maševali ostali slovenski škofje in njihovi namestniki. Celjski škof Anton Stres daruje mašo v Petrovčah, ob 16. uri pa bo daroval mašo v Šmarju pri Jelšah, kjer bo potekala tudi blagoslovitev kapelice pri sv. Roku. Ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik je ob 14. uri maševal na Veliki Planini pred kapelo Marije Snežne, ob 20. obletnici blagoslovitve nove kapele.

Mariborski pomožni škof Peter Štumpf po procesiji in blagoslovitvi novih kapelic daruje sveto mašo v Olimju. Prav tako slovensko bogoslužje poteka v Slovenji vasi in v Turnišču. V Slovenji vasi bodo v podružnični sv. Marije Vnebovzete verniki prisluhnili mariborskemu pomožnemu škofu Jožefu Smeju , v Turnišču pa murskosoboškemu škofu Marjanu Turnšku . Mašo pa je v ljubljanski cerkvi Srca Jezusovega na Taboru daroval tudi kardinal Franc Rode .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.