Slovenija
23446 ogledov

Gantar grozi z odhodom Desusa iz Janševe vlade

Tomaž Gantar
1/3
Saša Despot
Čeprav predsednica Desusa Aleksanda Pivec poudarja, da mediji s prikazovanjem navideznega razkola v stranki poskušajo Desus destabilizirati in zamajati temelje vlade, je po današnjih izjavah Desusovega zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja, da se na takšen način ne vidijo več v vladi, več kot očitno, da je v njihovi stranki pa tudi v vladi nekaj zelo narobe.

"Ali bo največja vladna stranka spremenila način dela in bodo zahteve Desus upoštevane, ali pa se naša stranka v koaliciji ne vidi več,“ je za Dnevnik povedal minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je za četrtek že sklical izredno sejo sveta stranke.

DeSUS mora po njegovem določiti meje, do kje še lahko sodeluje v koaliciji, ali pa se odločiti za odhod.

"Nagibam se k odhodu iz vlade, če zadeve v koaliciji ne bodo potekale na drugačen način in če ne bomo mogli že v kratkem izpeljati določenih stvari, za katere se zavzema naša stranka,“ je za Dnevnik potrdil Gantar.

Tomaž Gantar | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Ena od stvari, ki je za Desus 'izjemno moteča', je po Gantarjevih besedah odpiranje ideoloških tem, k čemur se vedno znova zateka največja vladna stranka SDS. Zato napoveduje, da bodo na četrtkovi seji sveta Desusa ponovno postavili zahtevo, ki so jo že ob vstopu v sedanjo koalicijo, naj se ideoloških tem ne odpira. "Največja vladna stranka se mora zavedati, da DeSUS misli resno in da nas bodo takšna dejanja prisilila, da zapustimo koalicijo,“ je za Dnevnik še dejal Gantar.

Kaj se dogaja v Desusu?

Predsednica stranke Aleksandra Pivec je sicer le malo pred Gantarjevimi izjavami na Twitterju zapisala, da je medijsko "prikazovanje navideznega razhajanja in razkola znotraj Desus" poskus destabilizacije stranke in padca celotne vlade. "Bili smo uspešni v boju proti epidemiji. Z dobrim delom za našo domovino bomo v Desus nadaljevali," je napovedala na Twitterju in dodala ključnik "nedamoseprovokacijam".

Aleksandra Pivec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

O domnevnem nezadovoljstvu v je slišati že nekaj tednov. Zadnje dni, skoraj štiri mesece po kongresu, na katerem je Pivečeva prevzela vodenje stranke, pa mediji v večji meri poročajo o nezadovoljstvu strankine mreže oz. vodstva lokalnih organizacij. Kritični naj bi bili do komunikacije vodstva s strankino mrežo in do drže Desusa v vladi pod vodstvom Janeza Janše.

Razhajanja je čutiti tudi v vodstvu stranke. Slednje je v petek razpravljalo o pričakovanjih strankine mreže, v tej luči pa so se pogovarjali tudi o zamenjavi generalne sekretarke Nine Stankovič, je v ponedeljek potrdil vodja poslancev Desusa Franc Jurša.

Stankovičeva je še vedno generalna sekretarka, po besedah Jurše pa razmišljajo o tem, da bi začela opravljati del nalog s področja odnosov z javnostjo, nekatere organizacijske zadeve, ki zadevajo organizacijo na terenu, pa bi dodelili nekomu drugemu, ki bi bil po njegovih navedbah malo bolj operativen. Po poročanju nekaterih medijev je predsednik sveta stranke Tomaž Gantar napovedal sklic seje sveta.

Stankovičeva je bila sicer v preteklosti predstavnica za odnose z javnostmi v Desusu ter nazadnje na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki ga vodi Pivčeva. Ob napovedi Pivčeve, da bo na januarskem kongresu izzvala dolgoletnega predsednika stranke Karla Erjavca, pa je bila Stankovičeva v njeni ožji ekipi.

Komentarjev 35
  • sam50 10:54 14.maj 2020.

    Nikamor ne bodo odšli,to je le predstava za javnost-sla po oblasti,zaslužkih in položajih je namreč večja od vsega,kar se v naši politiki s strani prodanih strank stalno dokazuje.....

  • fasader56 13:47 13.maj 2020.

    In v katero vlado bodo sedaj šli? Druge itak nimamo..............

  • puelasedulaest 23:30 12.maj 2020.

    Niti SMC niti DESUS na volitvah nimata kaj iskati, se bosta morala pač zaradi neumne politike posloviti.