Slovenija
2390 ogledov

Gantar: Ventilatorjev je v državi dovolj

Tomaž Gantar Saša Despot
Na ministrstvu za zdravje bodo jutri odločili o razvezi pogodbe za dobavo zaščitne opreme, kot to zavodu za blagovne rezerve predlaga Geneplanet.

V državi je zdaj 423 ventilatorjev, kar je po oceni strokovne skupine trenutno dovolj, meni minister Tomaž Gantar.

Izrazil je presenečenje, da se odgovornost zdaj prenaša na ministrstvo za zdravje, ki doslej ni sodelovalo pri nabavah opreme. Potrdil je, da je od v. d. direktorja zavoda za blagovne rezerve prejel dopis z vprašanjem, ali je smiselno pogodbo z Geneplanetom razdreti ali jo realizirati. Prav tako ga, kot je dejal Gantar, sprašujejo, ali ti ventilatorji, ki jih dobavlja omenjeno podjetje, ustrezajo potrebam slovenskega zdravstva za zdravljenje obolelih s covidom-19 ali že dobavljene ventilatorje podjetju Geneplanet vrnejo, kot to predlaga podjetje.

Covid-19: UKC Maribor Po razkritjih Slovenija To glede ventilatorjev ponuja podjetje Geneplanet

Zbirajo podatke

Gantar pravi, da bodo na ministrstvu odločitev sprejeli jutri, da bodo lažje presojali, pa želi videti "celotno sliko". Zavod za blagovne rezerve je zato prosil za podatke o tem, koliko ventilatorjev je že bilo dobavljenih in koliko naj bi jih v Slovenijo še prišlo, katerega tipa, kdaj in po kakšni ceni.

Prav tako Gantarja zanima, ali imajo ventilatorji, ki so dobavljeni, vse potrebne pripomočke, torej ustrezne vlažilce, cevi in kompresorje, oziroma ali je za to potrebno doplačilo in kolikšno.

Ventilatorji Geneplaneta "bolj na koncu vrste"

Je pa Gantar že pridobil mnenje strokovne skupine, v kateri je za področje ventilatorjev zadolžen zdravnik Marko Noč. Po njihovih podatkih imamo v državi tudi skupaj s tistimi, ki jih je dobavil Geneplanet, 423 ventilatorjev, kar da je v tem trenutku dovolj, je pojasnil Gantar. Glede njihove uporabnosti pa je minister pojasnil, da je strokovna skupina ocenjevala 92 ponudb in potrdila 13 respiratorjev.

Med temi potrjenimi so ventilatorji Siriusmed R30, kakršne je dobavil Geneplanet, "bolj na koncu vrste", pri čemer pa je potrebna njihova dostava skupaj z ustreznimi vlažilci, cevmi in kompresorji, je navedel minister.

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ventilatorji Slovenija Počivalšek: To imamo, ko se izgubi smisel za sodelovanje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 12:07 04.maj 2020.

    Dokler ne bo spremembe volilnega sistema, kjer kriminalci nimajo pravice volit, biti izvoljeni ter jim je po prestani kazni za vse večne čase prepovedano delovanja v politiki, se bo to dogajalo tudi v bodoče. Delovanje v politiki je potrebno prepovedati ...prikaži več tudi nesposobnim politikom kruhoborcem, politikom, ki izstopijo iz stranke, se presedejo med neodvisne in politikom, ki v posmeh volilcem zaradi škodljivih odločitev z nasmehom sprejemajo politično odgovornost …

  • jakec1575 11:51 04.maj 2020.

    Janša nacrtno sesuva vse akterje okoli sebe. Razen predsednice desus. Ona mu je vsec. Upam, da je Gantar dovolj pameten.

  • Avatar Lammilera
    Lammilera 00:48 04.maj 2020.

    Si želiš najti žensko za eno noč? Pojdi –– B­r­ed­h­ot­.­C­om