Slovenija
13915 ogledov

Gantar: "Vztrajajo na nečem, kar je škodljivo za državo"

Tomaž Gantar Saša Despot
Po njegovem mnenju smo daleč od tega, da bi se smeli počutiti varne, čeprav meni, da trenutno nimamo epidemije.

Okužba ni razlog za hospitalizacijo

"Vztrajajo na nečem, kar je škodljivo za državo," je stališče Skupnosti socialnih zavodov, da je odločitev, da se ostarelih okuženih brez simptomov bolezni ne premešča v bolnišnice, kršitev zakona o nalezljivih boleznih, v intervjuju za Primorske novice komentiral minister za zdravje Tomaž Gantar. Pojasnil je, da zakon tega ne predvideva, v bolnišnico pa sodijo tisti, za katere tako odločijo zdravniki. "Sama okužba ni razlog za hospitalizacijo," je poudaril.

Po njegovem mnenju skupnost s svojimi zahtevami ustvarja "neizmerno škodo, saj so nekateri zavodi prav zato nepripravljeni za primer okužbe". Kot je dejal za Primorske novice, bi z načinom, za katerega se skupnost zavzema, povzročili, da bi v primeru večjega števila okužb enostavno odpovedal zdravstveni sistem.

Osebja primanjkuje tudi v zdravstvu

Kot je poudaril, tudi v zdravstvu primanjkuje osebja - če bi začeli sprejemati v bolnišnice ljudi, ki ne potrebujejo zdravljenja, bi po njegovem mnenju hitro zmanjkalo prostora za tiste, ki ga potrebujejo (recimo bolniki z rakom, s težavami srčno-žilnega sistema ipd.).

Mejni prehod med Hrvaško in Slovenijo meja Zaplet Svet Slovenci zavrnili Rečana, ki bi moral bolnega otroka peljati na terapijo

Gantar meni, da trenutno nimamo epidemije, gre bolj za posamezna žarišča, je pa dejal, da je pridobivanje podatkov o kontaktih okuženih vse večja težava. "Ker epidemiologom okuženi kontakte pogosto prikrivajo, stikom težko sledijo in teže odkrivajo izvor okužbe. Če se bo to nadaljevalo in bo število okužb naraščalo, bomo imeli velike težave," je poudaril za Primorske novice. Je pa po njegovih besedah spodbudno, da je reprodukcijsko število še vedno okrog ena. "Smo pa že ob tem številu začeli takoj pripravljati ukrepe. Za zdaj razmere obvladujemo, je pa od vseh nas odvisno, kako bomo v prihodnje delali in živeli. Če ukrepov ne bomo spoštovali, bo nujno zaostrovanje," je dejal.

Boji se, da bo jeseni stanje slabše, kot nevarno izpostavlja sočasno gripo, zlasti pri starejših, dodatno tveganje je po njegovem mnenju lahko tudi začetek pouka. "Smo daleč od tega, da bi se smeli počutiti varne in sigurne. Pogoj za še dokaj normalno delo in življenje, upoštevaje možnost okužbe, je dosledno spoštovanje varnostnih ukrepov," je še poudaril.

Covid-19 Slovenija Število okužb s covidom-19 se ne umirja, spet tudi smrtna žrtev

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 8
  • Friderik1950 20:03 31.julij 2020.

    Treba je dodati, da je bila premestitev v krizi Gantarjeva ideja, spomnimo se nasprotovanja v Ptuju, tako, da stvari niso glih samo črne in samo bele. Trenutno pogrešamo doslednih z odlokom predpisanih ukrepov, katerih izvajanja se ljudje ne držijo več. ...prikaži več Disciplina popušča in to ob zelo mlačnem ministru sploh ni dobro.

  • mph 18:19 31.julij 2020.

    Kar pove ima rep in glavo, več kot vsi ostali skupaj.

  • suineg78 17:15 31.julij 2020.

    Hidroksiklorokin+amitrocitin+cink. DOVOLJ!