Slovenija
86 ogledov

Gasilci, ki jim ne pustijo gasiti

Nesreča na avtocesti PGE Celje
Prostovoljni gasilci, ki se s to dejavnostjo ne preživljajo, se v primeru intervencij v času njihove službe soočajo z nemalo težavami.

Med enim zadnjih večjih požarov na Dolenjskem se je eden izmed prostovoljnih gasilcev pritožil, da bi rad sodeloval pri reševanju svojih skoraj sosedov, vendar mu to ni bilo dano, saj je bil v službi, delodajalec pa nima posluha za njegovo prostovoljno dejavnost.

Zakonodaja pri nas je na tem področju relativno dobro urejena; delodajalec mora pustitit gasilca na intervencijo, ima pa pravico zahtevati nadomestilo stroškov za čas njegove odsotnosti. Vendar eno je zakonodaja, drugo je praksa. »Predvsem dva problema sta,« pojasnjuje poveljnik pri Gasilski zvezi Slovenije Franci Petek. »Prvi je, da mi delodajalca v primeru nespoštovanja predpisov kaznujemo, namesto, da bi ga nagradili, da ima zaposlenega gasilca in mu v primeru intervencije omogoči odsotnost,« meni Petek in dodaja, da je druga težava vsekakor v denarju za nadomestilo, saj niti lokalna skupnost niti država nimata posebnih skladov za nadomestila, zato gredo ta sredstva v večini primerov iz redne dejavnosti.

Lahko jih pa naznanijo

Poveljnik Petek pravi, da se v praksi trudijo, da operativno pripravljenost gasilcev organizirajo tako, da na intervencije odhajajo predsvem gasilci, ki v času intervencije nimajo delovnih obveznosti. »Seveda je to možno le pri manjših intervencijah, pri intervencijah, ki so povezane z večjim številom gasilcev, pa to ne gre.« Gasilska zveza Slovenije se zaveda, da vsi delodajalci nimajo posluha za gasilce, zato so pripravili več predlogov za izboljšanje statusa prostovoljnega gasilca.

Med drugim predlagajo, da se za stimulacijo delodajalcev, ki zaposlujejo operativne gasilce, uvedejo davčne olajšave. »Olajšava naj bi bila v višini bruto plače za zaposlene gasilce, ki so aktivni operativni člani,« pojasni Petek in nadaljuje s predlogom, da se izenačijo olajšave delodajalcev, ki zaposlujejo operativne prostovoljne gasilce, kot veljajo za zaposlovanje invalidnih oseb.

Gasilska zveza Slovenije se trudi, da bi zakonodajelc preučil možnosti olajšav pri odmeri dohodnine za operativne prostovoljne gasilce in da bi vsem operativnim gasilcem, ki so dopolnili 50 let in imeli vsa 20 let aktivnega operativnega staža, država krila premije dodatnega zdravstvenega zavarovanja. »To je analogija z bonittami, ki so jih imeli veterani vojne za Slovenijo,« poudarja Petek.

Omenja še pobudo za spremembo stanovanjskega zakona, pri kateri bi imeli tudi operativni gasilci možnost sodelovanja na razpisih za dodelitv neprofitnih stanovanj in možnost, da bi imeli prostovoljni gasilci možnosti za popuste v prevozi z javnimi prevoznimi sredstvi.

Vse to so pobude s strani Gasilske zveze Slovenije, ki so še v preučevanju. Tistim prostovoljnim gasilcem, ki jim delodajalec vendarle ne dovoli na intervencijo, za zdaj ostaja le ena možnost, in sicer da delodajalca zaradi kršenja zakona naznanijo pristojnim. Kako bo po naznanitvi z njihovo službo, pa je seveda pri tem druga plat medalje.

Komentarjev 9
  • lucka 18:52 25.marec 2015.

    Delavec je dolžen delodajalca v prvi vrsti obvestiti o njegovem udejstvovanju pri gasilcih.

  • Papaja Popi 17:15 24.marec 2015.

    Gasilci so najboljši takrat, ko počivajo in lenarijo.Zakaj ?Ker to pomeni, da ni intervencije in drugega posredovanja.Kar posredno pomeni, da je vse v redu in so ljudje in premoženje v redu.

  • Danilo Merdaus 16:40 24.marec 2015.

    ti (se eden ) bodi tolko fer ko boš rabo pomoč gasilcev stoj pred svojo hišo (če jo sploh imaš ) ob kakih treh zjutraj pa lepo prosim takoj povej da pri tebi prostovoljci niso potrebni govno prekleto