Slovenija
40 ogledov

Gasilci lovili celo kenguruja

"Poleg domačih lovimo tudi divje živali. V Rožni dolini smo pred leti lovili tud Žurnal24 main
Gasilci poleg gašenja ognjenih zubljev in številnih drugih nalog rešujejo tudi življenja hišnih ljubljenčkov. "Lovili smo kuščarje, tropske ptice in celo kenguruja," pove Zajc iz ljubljanske gasilske brigade.
Leta 2009 so ljubljanski gasilci rešili 22 mačk in štiri pse. "Slednje smo reševali predvsem iz jaškov in lukenj, medtem ko smo mačke večinoma reševali iz dreves," poudari Zajc. V letošnjem letu so do današnjega dne rešili 12 mačk, dva psa in kuščarja.

Delo gasilcev se ponavadi povezuje le z gašenjem ognjenih zubljev in reševanjem ponesrečencev pri hujših prometnih nesrečah, vendar pa pogumni fantje približno tretjino svojega dela namenijo tudi drugim nalogam, med katerimi lahko naštejemo črpanje vode iz objektov, odpiranje zaklenjenih vrat, reševanje iz dvigal, odpravljanje posledic neurij in na koncu tudi reševanje živali. Čeprav so imeli ljubljanski poklicni gasilci opravka tudi z bolj eksotičnimi živalmi, so med rešenimi živalmi daleč na prvem mestu mački, sledijo jim kužki.

"Poleg domačih lovimo tudi divje živali. V Rožni dolini smo pred leti lovili tudi opice in kenguruja, saj so pobegnili iz živalskega vrta. Najtežje je zagotovo ujeti eksotičnega ptiča, saj ta v trenutku, ko se mu približaš, odleti. To reševanje je že na začetku obsojeno na propad,"
najbolj bizarna reševanja živali opiše Iztok Zajc, vodja preventive Gasilske brigade Ljubljana. "V primeru, da poznamo lastnika divje živali, gre ta zaradi poznavanja nevarnosti zraven. V nasprotnem primeru pokličemo strokovno službo – veterinarsko službo ali živalski vrt," doda.

Brezplačna gasilska usluga
Vodja preventive poudari, da storitev reševanja živali ponujajo občanom kot občinska služba. "Zadeva ni plačljiva, tako da ni pomembno, kdo je kriv, da je mačka splezala na drevo," doda Zajc.

Letno imamo 1700 intervencij, od tega jih je okoli 20 povezanih z reševanjem živali.
Iztok Zajc

V primeru, da se intervencije udeleži samo eno vozilo, stroški po njegovih besedah niso tako visoki. "Torkova intervencija, ko smo v Rožni dolini iz smreke reševali ujeto mačko, je stala dobrih 250 evrov. Poudarimo, da je reševanje trajalo le slabe pol ure," dodaja.

Gasilec nam pove, da je reševanje živali in objektov, poleg reševanja ljudi, po zakonu o gasilstvu dolžnost gasilske službe. "Če dobimo prijavo, se moramo nanjo, ne glede na bizarnost, takoj odzvati."

Živali brez lastnika gredo v zavetišče
"V primeru, da rešimo zapuščeno žival, jo predamo zavetišču, če pa gre za divjo žival, jo seveda predamo živalskemu vrtu ali lastniku z ustrezno dokumentacijo o lastništvu," zatrdi Zajc.

Gasilec nam omeni primer, ko so pred dvema letoma sredi noči rešili hudo poškodovano mačko, ki je padla iz sedmega nadstropja, lastnika pa žal niso takoj našli. Mačko so odpeljali na veterinarsko kliniko v Trnovo, kjer so jih zavrnili in rekli, naj plačajo operacijo ali pa najdejo lastnika, ki bo poravnal stroške. Ranjeno mačko so zavrnili tudi v zavetišču v Gmajnicah, a tam so po urgenci pristojne inšpektorice svoje mnenje spremenili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.