Slovenija
188 ogledov

Gasilci ostali brez osnovne opreme

Po požaru v Kemisu Gasilska enota Stara Vrhnika
Gasilci, ki so gasili požar v Kemisu na Vrhniki, imajo uničeno opremo. "Ogrožene so vse ostale intervencije," pravi poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek.

Člani Gasilske enote Stara Vrhnika so objavili fotografije, ki prikazujejo uničeno gasilsko obleko, prepojeno z odpadnimi snovmi. Večji del društev je ostal brez osnovne zaščitne opreme, kar ogroža tudi vse ostale intervencije, pravi poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek. Brez opreme so po njegovih besedah ostali gasilci dveh regij. "Brez obleke nismo operativni," nam je dejal eden izmed poveljnikov, ki so bili na interveciji. 

Čiščenje ne pride v poštev, na novo se čaka

Opremo so pregledali strokovnjaki za čiščenje, ki so ugotovili, da je bodisi ni možno ustrezno očistiti bodisi bi bil strošek previsok. "Ogromno je umazanije. Oprema je uničena in za na odpad," pojasni Petek. 

"Hitro bi bilo treba ukrepati, da bi se ta oprema čim prej nabavila. Zaščitnih oblek ni toliko na zalogi, da bi jih lahko kar kupili. Na večje količine je treba počakati, saj se to dela po naročilu." 

Kemis | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Kdo bo kril stroške?

Osnovna oprema gasilca je zaščitna obleka, ki obsega obleko, škornje, čelado in rokavice. Gasilec za svoje delo potrebuje poleg orodja. "Strošek tega, da oblečeš enega gasilca, se začne od 2000 evrov naprej," pove Petek. Na intervenciji je sodelovalo 256 gasilcev, kar pomeni, da bi strošek, če bi jih zgolj polovica potrebovala novo obleko, znašal več kot četrt milijona evrov.

Za opremo je odgovorna lokalna skupnost, kar pomeni, da mora občina poskrbeti za delovanje gasilcev. Država pomaga s sofinanciranjem. "Država vsako leto nameni 1,7 milijona evrov za sofinanciranje, v kar so vključena gasilska vozila, zaščitne obleke in druga oprema," pojasnjuje Petek.  

Vrhniški občinski svet je na četrtkovi seji potrdil sklep, da finančno pomaga gasilcem pri nabavi nove opreme. V ta namen bo občina namenila 150.000 evrov. Slednje sicer ne bo zadoščalo za pokritje vse škode, ki je nastala na opremi vseh gasilcev, ki so sodelovali pri gašenju ponedeljkovega požara. 

Na Upravi RS za zaščito in reševanje so nam povedali, da sodelujejo z Gasilsko zvezo, da bi prizadetim gasilskim društvom pomagali. Trenutno poteka zbiranje podatkov o intervencijskih stroških, kar pripravlja gasilska zveza. V omenjene stroške spada tudi oprema gasilcev. Ko bo znana višina stroškov, bosta uprava in ministrstvo za obrambo poskušala najti pravno podlago, da bodo lahko gasilcem finančno pomagali. 

"Kar se je zgodilo na Vrhniki, je izreden dogodek. Upam, da je bil večji del opreme zavarovan, tako da bi del te opreme lahko v neki meri dobili prek zavarovalnice. Možno je tudi, da bi podjetje, kjer je gorelo, pokrilo stroške intervencije, ampak zakonsko to ni urejeno. Iz tega naslova ne dobivamo nekih sredstev. Nekatera podjetja se odzovejo, ampak če imaš veliko škodo zaradi požara, težko pokriješ še druge stvari," pove Petek. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar Leon
    Leon 08:25 20.maj 2017.

    Slovenijo ubija državna birokracija ..................

  • miki1234 13:45 19.maj 2017.

    Gasilci so lahko vzor vsem v javni upravi... so edini,upravičeni, da bi prejemali iz proračuna kak dodatek za nevarnost pri delu. Ampak za njh se verjetno ne bo našlo niti za novo opremo... Verjetno bo treba solidarnostno zbirat denar po hišah.

  • mitjap 10:54 19.maj 2017.

    jasno piše: "Možno je tudi, da bi podjetje, kjer je gorelo, pokrilo stroške intervencije, ampak zakonsko to ni urejeno"